Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

‘Geheimzinnige week van de inburgering’

23 maart 2007 - Migranten klagen dat ze nauwelijks informatie krijgen over de mogelijkheden om in te burgeren, terwijl ze wel een boete kunnen krijgen als ze niet op tijd een diploma halen. De gemeente zegt dat er geen reden is tot zorg.

Per 1 januari is een nieuwe inburgeringswet van kracht. In principe moeten migranten voortaan zelf hun inburgering regelen en zorgen dat ze een diploma halen. Sommige groepen krijgen echter een inburgeringscursus van de gemeente en hoeven alleen een eigen bijdrage van 270 euro te betalen.

Op het forum van de Stichting Buitenlandse Partner (SBP) wordt geklaagd dat er nauwelijks informatie valt te krijgen over de manier waarop Amsterdam de inburgering gaat regelen. Bij het informatienummer zouden ze het advies krijgen om maar tot 1 april te wachten, als de stadsdelen hun informatiecentra hebben opgezet.

“Ik kreeg ook bijna medelijden met de vrouw die ik aan de telefoon had omdat ze zich ook zo machteloos voelde”, schrijft Nadia op het forum. Arthur Zielhorst, hoofd communicatie van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO), zegt de klachten over de voorlichting niet te herkennen.

Wel start er vandaag een week van de inburgering onder het motto ‘Inburgeren. Een ander woord voor meedoen’, maar die is vooral gericht op mensen die niet verplicht zijn om een inburgeringscursus te volgen. Immigranten die verplicht zijn om de cursus te volgen worden persoonlijk benaderd.

Wanda Pelt, bestuurslid van de SBP en GroenLinks deelraadslid in ZuiderAmstel, zegt dat bijna niemand van tevoren over de campagne is geïnformeerd: een ‘heel geheimzinnige Week van de Inburgering’. Dit zou illustratief zijn voor de gebrekkige informatie over het Amsterdamse beleid.

Zo vragen huwelijksmigranten zich af of ze een cursus van de gemeente krijgen, of dat ze die zelf moeten regelen. Zielhorst van de DMO: “Je moet altijd naar het individuele geval kijken. Dus ik zal niet zeggen, het zal nooit gebeuren dat mensen geen aanbod krijgen, maar het zal niet per definitie altijd het geval zijn in deze categorie”.

Hij schat in dat de groep die geen cursus krijgt aangeboden klein zal zijn: “De meeste mensen komen via de ene of andere regeling toch wel in aanmerking voor een aanbod van de gemeente”.

De nieuwe inburgering had per 1 januari ingevoerd moeten zijn, maar Amsterdam heeft uitstel gekregen tot 1 april. Migranten maken zich zorgen dat ze nu in tijdnood komen. Als ze niet binnen 3,5 of 5 jaar hun diploma halen (afhankelijk van hun situatie), krijgen ze een boete. Bovendien krijgen ze zonder diploma geen zelfstandige verblijfsvergunning.

AANBESTEDINGEN
Zielhorst zegt dat er geen reden is tot zorg: “er is nog ruim tijd om aan die verplichting te voldoen”. Bovendien kunnen migranten al beginnen met taalcursussen. Pelt vindt echter dat deze groep uitstel moet krijgen. Ze vraagt hiervoor aandacht bij de landelijke politiek.

Volgens Pelt zijn de problemen voor een deel te wijten aan voormalig minister Rita Verdonk, die per se de nieuwe wet overhaast wilde invoeren. Toch zijn er volgens haar ook gemeenten waar het beter is geregeld dan in Amsterdam, zoals Utrecht en Rotterdam.

De laatste gemeente zou bijvoorbeeld veel actiever gebruik maken van vrijwilligersorganisaties.

Overigens meldt de Groene Amsterdammer dat reïntegratiebureaus, die worden ingehuurd om werklozen aan een baan te helpen, zich nu ook storten op de markt voor inburgeringscursussen. Op zich hebben ze daar niet speciaal verstand van, maar ze zijn wel ‘zeer bedreven in het winnen van de ingewikkelde aanbestedingen’.

In Amsterdam worden de opdrachten voor inburgeringscursussen eind deze maand gegund. Zielhorst kan niet zeggen of er ook reïntegratiebureaus in de race zijn. Eerder dit jaar verscheen een zeer kritisch rapport van de rekenkamer over het functioneren van reïntegratiebureaus in Amsterdam.

Stichting Buitenlandse Partner

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier