Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Krakers boos over verhaal boobytrap

Alex van Veen

24 maart 2007 - Krakers van het voormalige Wilde Westen aan de Bilderdijkstraat hebben verontwaardigd gereageerd op het verhaal van de politie dat er een boobytrap zou zijn aangebracht bij de ontruiming van de begane grond.

Krakers zouden tijdens de ontruiming van hun woning aan de Bilderdijkstraat hebben geprobeerd met een boobytrap een aanslag te plegen op de politie. Dat zei burgemeester Job Cohen deze week in de gemeenteraad. Achter een metalen barricadeplaat zouden de krakers twee jerrycans hebben opgehangen: één met benzine en één met een ontstekingsversnellend middel. Een snijbrander had de zaak gemakkelijk tot ontploffing kunnen brengen, aldus de burgemeester.

Het bericht over de geplande aanslag werd landelijk nieuws. Cohen greep het incident aan met de mededeling dat hij zou laten onderzoeken of ontruimingen van kraakpanden wellicht anders georganiseerd moeten worden om de veiligheid van de politie te waarborgen. Nu worden ze van tevoren aangekondigd en kennen een hoge mate van voorspelbaarheid.

Volgens een voormalige kraker van het bewuste pand aan de Bilderdijkstraat, klopt er niets van het verhaal over de boobytrap. “Ja, er stond een jerrycan met motorolie of zoiets. Die stond in de gangkast toen wij het kraakten, die stond in de gangkast de voorgaande keren dat smeris de deur open zaagde […] en ja, die stond er ook nog toen wij weer vertrokken. Hij was namelijk niet van ons, hij was van de eigenaar”, zegt ‘Jop West’ op Indymedia.

De kraker van het Wilde Westen is boos op de leugens die door de politie en Cohen worden verspreid. “Net als bij de vorige ontruiming [van de boven gelegen etages –red.] reageert de smeris hun frustratie af door leugens te verspreiden, enkel om het feit dat wij ons niet laten gebruiken als clowns in hun circus”.

Bij de ontruiming van de bovengelegen etages van het Wilde Westen, maart vorig jaar, meldde de politie naderhand dat de krakers hun zouden hebben bestookt met puntvormige stalen pijpen en een chemische vloeistof die op amoniak leek. De krakers hebben deze aantijgingen ontkracht; de ‘amoniak’ zou het vocht kunnen zijn geweest dat uit de oude radiotoren droop waar de ME hun zaag in had gezet.

Het Wilde Westen kwam november 2005 in het nieuws, nadat de ME op last van Cohen een spandoek over Verdonk (‘Bloed aan je handen’) had verwijderd, dat overigens binnen een uur weer aan de gevel hing. Door dit incident hingen er binnen 24 uur op tientallen plaatsen in de stad en in het land vergelijkbare spandoeken aan de gevels.

Nogal wat krakers uit de hoofdstad zijn geschrokken van het bericht over de boobytrap. “Mocht het waar zijn wat ze schrijven, dan wil ik ook wel even een reactie van de daders. Want ze verkloten het dan voor iedereen”, aldus een reactie van ‘Anarya’ op Indymedia die door de redactie verplaatst werd naar de ruispagina [niet relevante aanvullingen].

Jop West zegt kwaad te zijn op zijn ‘kameraden’ die het relaas van de politie geheel of ten dele geloven. “Wij hebben altijd goede contacten gehad met onze bovenburen, we hadden een kindercrèche naast de deur. Denkt er nou ook maar iemand dat wij dan de boel in de lucht zouden willen laten vliegen?”

Oorspronkelijk verschenen op Ravage Digitaal. Afbeelding: ontruiming in maart 2006, Indymedia / Karen Elliot

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier