Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Arabische zender niet blij met afwijzing RTL7

21 maart 2007 - De Arabische amusementszender Rotana is blij dat de Algemene Programmaraad (APR) adviseert om de zender door te geven via de Amsterdamse kabel, maar is minder gelukkig met het advies om daarvoor RTL7 op te offeren. De APR zegt echter dat het niet anders kon.

Het advies om RTL7 te laten wijken voor een Arabische zender leidde tot voorspelbare islamofobische scheldpartijen op internetfora en tot Kamervragen van de PVV. De PVV spreekt van “irrationele beslissingen waarbij politiek-correctheid en multiculturalisme een grotere rol spelen dan het belang van de kijker”.

Woordvoerder Ruud Nijhout van Rotana heeft gemengde gevoelens bij het advies van de APR. “Dat zij gemeend hebben een andere zender te moeten noemen die weg moet om plaats te maken voor ons, dat is hun verantwoording”.

Nijhout is niet blij dat er een tegenstelling is gecreëerd tussen Rotana en RTL7. “Daar zit ik eerlijk gezegd niet op te wachten. Daar hebben wij niet om gevraagd, wij hebben alleen gevraagd, hoe kijkt de programmaraad tegen het aanbod van Rotana aan”.

Overigens moet kabelprovider UPC nog beslissen of Rotana wordt opgenomen in het pakket en zo ja, of RTL7 dan moet wijken. Het bedrijf heeft al laten doorschemeren dat dat laatste niet waarschijnlijk is.

Els van Loenen, secretaris van de APR, geeft aan dat het onvermijdelijk was om een zender aan te wijzen die zou moeten verdwijnen voor Rotana. “Dat doen we niet graag, helemaal niet, want we weten dat we daarmee ook altijd een groep kijkers duperen, maar omdat het aantal zenders vastligt moet dat. Het probleem zou opgelost zijn als UPC er een of twee zenders bij zet”.

RTL7 sneuvelde vanwege de lage kijkcijfers en vanwege de wens om een divers aanbod op de kabel te hebben.

Bij de APR kwamen veel telefoontjes binnen naar aanleiding van het advies. “Wij schrikken daar dan wel van, van de toon, vooral van de consumenten. Er zijn reacties waarvan we zeggen, nou, dat is toch spijtig dat dat zo wordt opgepakt”.

SAOEDISCHE PRINS
Rotana is aangekondigd als een familiezender, maar volgens Nijhout is het geen Arabische RAI Uno. “Nee, het heeft een paar eigenschappen die misschien te vergelijken zijn met MTV, er zal zeker in Europa een substantiële hoeveelheid muziek worden uitgezonden”. Daarnaast zal de zender onder meer shows, speelfilms en spelprogramma’s uitzenden.

Rotana, dat eigendom is van de Saoedische prins Al-Waleed, is in 1987 opgericht als platenlabel. Het bedrijf brengt cd’s uit van artiesten als Najwa Karam, Amr Diab en Majida el Roumi (zie afbeelding boven).

Daarnaast heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot mediabedrijf met televisiezenders die in vrijwel de hele Arabische wereld te zien zijn. “Het klopt dat Rotana bij velen in Europa niet bekend is, maar het is toch wel een van de grootste zenders in de Arabische wereld”, aldus Nijhout.

Sinds eind vorig jaar richt het bedrijf zich op Europa, onder meer met de zender Rotana Music Europe (RME). Rotana is op proef te zien via de kabel in Schiedam en Westland en daarnaast in een aantal grote steden in Groot-Brittannië.

In Nederland denkt het bedrijf een potentiële doelgroep te kunnen bereiken van 1,5 à 2 miljoen mensen die het Arabisch kunnen volgen. Een belangrijk deel van deze groep bestaat uit Marokkanen. Nijhout erkent dat veel Marokkanen Berber (Tamazigh) spreken en het Arabisch nauwelijks beheersen. “Dat heeft onze aandacht”.

Mogelijk wordt Rotana in de toekomst ook ondertiteld, hoewel Nijhout het belang van de taal relativeert. “De muziek die wij gaan uitzenden is redelijk universeel, en daarbij is een ondertiteling niet strikt noodzakelijk. In Nederland ondertitelen we tenslotte ook niet het Franse chanson”.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier