Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Turkse Amsterdammers blij met tentoonstelling

14 december 2006 – In de Nieuwe Kerk opent zaterdag een tentoonstelling over Istanbul. Turkse Amsterdammers hopen dat het initiatief bijdraagt aan onderling begrip. “Het is een cosmopolitische stad, waar mensen met verschillende religies samenleven en met heel veel beschavingen”. Wel had de tentoonstelling wat kritischer mogen zijn, zo vinden sommigen.

Zie ook: Ottomaanse rijkdommen in de Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk heeft een naam hoog te houden als het erom gaat de grote gemeenschappen in ons land bij tentoonstellingen te betrekken, zei hoofd communicatie & educatie Frans van der Avert. Dit keer heeft de beroemde zangeres Sezen Aksu de Turkse versie van de audiotour ingesproken. Ook zullen honderden bussen leerlingen naar de tentoonstelling gaan.

“Ik vind dat de Turkse gemeenschap erg gesloten is. Men communiceert vaak alleen binnen de eigen gemeenschap vergeleken met andere migranten”, zegt Emel Can, deelraadslid voor GroenLinks in de Baarsjes. “Een tentoonstelling om meer bekendheid te geven over Istanbul en Turkije is altijd goed. Dat zal de kloof tussen de Turkse gemeenschap en Nederland verkleinen”.

“Elk initiatief om meer begrip te kweken is positief”, zegt Nuri Karabulut, voorzitter van arbeidersorganisatie DIDF. Wat hem betreft is Istanbul een goed thema voor de tentoonstelling. “Het is een cosmopolitische stad, waar mensen met verschillende religies samenleven en met heel veel beschavingen. In die zin is het een heel goede keuze”.

Tegelijk benadrukt hij dat het niet bij culturele initiatieven moet blijven. “Veel problemen waar mensen mee kampen zijn sociaal-economisch of juridisch van aard. Wil je de integratie bevorderen, dan zal je daar ook iets aan moeten doen”.

HTIB-voorzitter Mustafa Ayranci vindt het belangrijk dat jongeren op de hoogte zijn van de geschiedenis, en zeker niet alleen de Turkse geschiedenis. “We krijgen soms stagiaires die niet weten wat de Februaristaking is. ‘Ach dat weet ik niet’, zeggen ze dan, ‘dat interesseert mij niet’. Daar kan ik heel boos over worden”.

Ayranci heeft de tentoonstelling al gezien. “Het is goed dat men de positieve kanten laat zien, de rijkdom. Maar er moet ook aandacht zijn voor de negatieve kanten. In de eindperiode van de Ottomaanse tijd zijn er erge dingen gedaan ten aanzien van de Syriërs, de Koerden, de Grieken, de Armeniërs. Daar zie ik niets van op de tentoonstelling”.

Het Ottomaanse Rijk heeft de naam relatief tolerant te zijn geweest: minderheden moesten meer belasting betalen, maar verder werden ze met rust gelaten. Ayranci: “Dat is het beeld dat we zelf graag zien. Maar ik ben een paar keer in Bulgarije geweest, en daar hoor ik hele andere verhalen”.

Ook Can zou graag andere aspecten bij de tentoonstelling betrekken. “Ik zou Istanbul in z'n algemeenheid laten zien: van het Ottomaanse Rijk, de aanwezigheid van de synagoge en de krottewijken tot de moderne kant van Istanbul. Ik vind Istanbul een voorbeeld van een universele, multiculturele stad”.

Parallel met de tentoonstelling wordt een cultureel programma georganiseerd, met onder andere een optreden van Sezen Aksu. “Sezen Aksu is een zeer goede keuze”, aldus Can. “Zij zal zeker helpen om de Turkse gemeenschap erbij te trekken. Ik zou daarnaast ook een muzikant van Koerdisch afkomst uitnodigen. Dat zou de sfeer tussen de Koerden, Turken en andere minderheidsgroepen verbeteren. Want ook Istanbul heeft de laatste tien jaar een enorme toestroom van Koerden gekend”.

Overigens heeft de Nieuwe Kerk minder goede ervaringen met dit soort heikele kwesties. Twee jaar geleden protesteerde de Marokkaanse regering omdat op de Marokko-tentoonstelling een kaart hing met een stippellijntje tussen Marokko en de Westelijke Sahara. De kaart werd aangepast.

Ondertussen lijkt de Turkse gemeenschap nog niet echt op de hoogte te zijn van de Istanbultentoonstelling. “Ik heb de afgelopen tijd veel mensen gesproken, maar ik heb hier niets over gehoord”, zegt Karabulut. “Maar dat kan ook aan mij liggen hoor!”

Volgens Ayranci zijn tot nog toe vooral de vertegenwoordigers van organisaties van het initiatief op de hoogte. “Er moet nog veel gedaan worden om er ook bekendheid aan te geven bij de mensen op straat”.

Zie ook: Ottomaanse rijkdommen in de Nieuwe Kerk

Afbeelding: Portret van sultan Ahmed III door schilder Levni, 1703-1730, Ottomaans, papier, verguldsel, verf, 25 x 16,5 cm, Topkapi Paleis Museum.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier