Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Fietsles voor schoonmakers

8 november 2006 - Allochtone vrouwen pakken niet snel de fiets, maar ze willen het wel graag leren. Het welzijnswerk in de Baarsjes wil samen met schoonmaakbedrijven cursussen aanbieden aan het personeel. Daarnaast moet er meer geld komen om de wachtlijsten weg te werken.

Deze week verschenen onderzoeken van het SCP en het Fietsberaad waaruit blijkt dat allochtonen veel minder vaak fietsen dan autochtonen. De auto is voor deze groep vaak nog te duur, waardoor ze vooral zijn aangewezen op het openbaar vervoer. Dit geldt het sterkst voor vrouwen.

Fietscursussen zijn razend populair, en overal zijn wachtlijsten. Ook bij welzijnsstichting Akros in de Baarsjes, ondanks de relatief hoge prijs. Tien lessen kosten 35 euro, wat veel geld is voor mensen met een laag inkomen. “Tijdens de cursus wordt er heel veel gelachen. En de vrouwen zijn erg trots als ze hun certificaat halen”, vertelt Yasmien Kaddoer.

Veel vrouwen hebben gezondheidsklachten, waardoor het niet meevalt om het fietsen onder de knie te krijgen. “Als je ze na afloop van de cursus in het dagelijks leven door de wijk ziet fietsen, dan geeft dat echt een kick”, aldus Kaddoer.

Akros denkt erover om in samenwerking met bedrijven fietscursussen aan te gaan bieden aan werknemers. Die bedrijven kunnen daar zelf voordeel bij hebben: het is financieel aantrekkelijk, het is goed voor de gezondheid van hun werknemers en het wordt op die manier voor werknemers ook gemakkelijker om op tijd te komen.

Een interessante groep zijn de schoonmaakbedrijven, aldus Kaddoer. In de cursussen zitten al regelmatig vrouwen die schoonmaakwerk doen. Ze moeten vaak vroeg beginnen, als er nog geen openbaar vervoer is. En ze moeten vaak op verschillende lokaties werken.

LEVENSGEVAARLIJK
Afgelopen zomer heeft Akros een fietstocht georganiseerd in de Kennemerduinen (foto). “Dit zou meer gedaan moeten worden. Ze leren op een andere manier Nederland kennen, ze voelen zich heel Nederlands hierdoor”.

Onlangs organiseerde Akros als pilot ook een fietscursus voor mannen, die binnen een dag vol zat. “De mannen klagen altijd dat we altijd alles voor vrouwen doen en dat er geen activiteiten voor mannen zijn”, aldus Kaddoer. “Daar hebben ze ook wel een beetje gelijk in”.

Het verschil met de vrouwelijke cursisten was dat de mannen al een klein beetje konden fietsen, al dachten ze dat ze het al heel goed konden. “Maar in feite was het levensgevaarlijk hoe ze zich door het verkeer verplaatsten. Alleen wilden ze dat niet toegeven”.

De Fietsersbond heeft het afgelopen half jaar verschillende projecten uitgevoerd om het fietsgebruik te stimuleren. Zo zijn er fiets- en verkeerslessen georganiseerd voor leerlingen van groep 7 en 8. Deze aanpak bleek arbeidsintensief te zijn, maar levert wel resultaten op.

FIETSDOCENTEN
Ook is er een project Fietsvrienden gestart. Na afronding van een fietscursus krijgen de nieuwe fietsers hulp van vrijwilligers om het fietsen in de grote stad onder de knie te krijgen. Het gaat dan ook om praktische zaken zoals hoe je de weg vindt en hoe je bagage op je fiets mee kan nemen.

Als vervolgproject komt er ook een opleiding voor fietsdocenten, vertelt Marieke de Lange, die bij de Fietsersbond verantwoordelijk is voor de projecten om fietsgebruik te stimuleren. Daarnaast kunnen gemeente en stadsdelen veel meer doen. Er moet veel meer geld komen voor fietslessen, ook op scholen. En er moet meer coördinatie komen, om te voorkomen dat mensen langs elkaar heen werken.

Onderzoeker Lucas Harms van het SCP onderschrijft dat er meer fietscursussen zouden moeten komen. Meer in het algemeen moet de overheid meer rekening houden met de manier waarop verschillende groepen zich verplaatsen.

“Voor allochtonen vervult het openbaar vervoer een belangrijke sociale functie, omdat ze geen alternatieven hebben. Dat onderstreept het belang van goede openbaar vervoervoorzieningen”, aldus Harms.

Zie ook: Zelfs Fatima Elatik fietst tegenwoordig

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier