Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Samira Abbos: ‘stem met verstand en gevoel’

11 oktober 2006 - De Amsterdamse tv-presentator Samira Bouchibti, bekend als Samira Abbos, staat op nummer 26 van de kandidatenlijst van de PvdA. Schooluitval, voedselbanken, pyamadagen: “Ik maak me over alles zorgen”. En de term allochtoon mag worden afgeschaft.

Abbos staat op de kandidatenlijst vermeld als Samira Bouchibti. “Dat kan ik eenvoudig uitleggen. Bouchibti is de naam van mijn vader, Abbos die van mijn moeder. Toen ik voor de tv begon te werken, heb ik besloten om de achternaam van mijn moeder te gebruiken. Ze is niet erg lang, ongeveer 1.60 meter, maar je zag haar groeien van trots dat haar naam op tv te horen was”.

Bouchibti is vooral bekend van de tv-programma’s die ze presenteerde, maar daarnaast is ze actief voor het Rembrandthuis, het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam, Mama Cash en diverse andere maatschappelijke organisaties. Ook treedt ze regelmatig op als discussieleider.

Zo nu en dan valt te beluisteren dat er in de verkiezingscampagnes te weinig aandacht is voor het thema integratie. Terecht? “Daar ben ik het niet helemaal mee eens. In plaats van integratie zou ik willen pleiten voor participatie. We moeten een goed beleid voeren voor alle inwoners van dit land”.

Onlangs was Bouchibti in het kader van een uitwisselingsprogramma vijf weken in Amerika. Kunnen we iets leren van dat land? “Laat ik vooropstellen dat we heel kritisch naar Amerika moeten kijken. Hoe de gezondheidszorg daar is georganiseerd... Inmiddels gaat het in Nederland ook die kant op, dat is heel triest”.

SPRINGTOUWEN
“Ook de manier waarop er in Amerika op de eigen verantwoordelijkheid wordt gehamerd. In de praktijk komt het erop neer dat mensen gewoon in de steek worden gelaten”.

“Maar er zijn ook goede dingen. Bijvoorbeeld de trots op je eigen land, en het feit dat het daar helemaal niet uitmaakt bij welke etnische groep je hoort. Daar zouden we ook naartoe moeten. Het idee dat we allemaal Nederlanders zijn, met al onze verschillende achtergronden. Ik word een beetje moe van de term allochtoon”.

De Amsterdamse PvdA-fractie heeft voorgesteld om die term maar helemaal af te schaffen. “Ik denk dat we langzaamaan wel die kant op moeten. Ik hoor heel veel jongeren zeggen: Ik ben Amsterdammer. Of Hagenees, of Rotterdammer”.

“Het is belangrijk dat je ergens bij mag horen. We weten allemaal hoe het voelt als je als kind niet mee mag doen met springtouwen, of met knikkeren. In wezen geldt hetzelfde ook voor volwassenen”.

MANNENEMANCIPATIE
Het CDA en de PvdA hebben drie kandidaten met een Turkse afkomst van de lijst afgevoerd, omdat ze niet voldoende expliciet de Armeense genocide erkenden. Het Parool waarschuwde voor “een nieuw politiek correct regime, waarin allochtone kandidaten aan een extra loyaliteitstest worden onderworpen”.

Bouchibti: “Ik vind het jammer hoe het is gelopen. Het ging meteen over de poppetjes, ik had liever gehad dat er eerst een inhoudelijke discussie was gevoerd”.

Gevraagd naar wat ze in Den Haag voor elkaar wil krijgen, zegt Bouchibti dat ze het moeilijk vindt om één bepaald onderwerp te noemen. “Ik maak me over alles zorgen. De manier waarop met jongeren wordt omgegaan, de schooluitval, de voedselbanken, de vrouwen- en mannenemancipatie. Het feit dat er in verpleeghuizen pyamadagen worden gehouden, dat vind ik echt heel triest”.

De komende weken gaat Bouchibti campagne voeren. Zo is ze zaterdag op een bijeenkomst op het Mercatorplein, waar ook PvdA-leider Wouter Bos zal zijn. Haar boodschap: “Ga stemmen. Stem met je verstand en met je gevoel. En volgens mij kom je dan automatisch bij de PvdA uit”.

website

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier