Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Niet meewerken aan razzia’s

3 oktober 2006 - De gemeente moet niet meewerken aan een illegalenjacht en zonodig overgaan tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit zegt Jelle Houtsma, namens de PvdA lid van de stadsdeelraad Centrum, naar aanleiding van het voornemen van minister Rita Verdonk om politiekorpsen een financiële beloning te geven als ze voldoende illegalen oppakken.

Houtsma (foto) heeft contact gezocht met de PvdA-fractie in de gemeenteraad, die nog een standpunt moet innemen. Raadslid Daniel Sajet laat weten dat hij de zaak aan het uitzoeken is.

Volgens het prestatiecontract moeten politiekorpsen volgend jaar 11.883 illegalen vastzetten. Dit komt neer op ongeveer vijf à tien procent van het geschatte aantal illegalen in ons land. De afspraak zal er waarschijnlijk toe leiden dat onschuldige mensen, waaronder gezinnen met kinderen, in de cel terechtkomen.

De afspraak zou op initiatief van minister Verdonk in het contract zijn opgenomen. Aanvankelijk ontkende ze de afspraak, die vorige week door Trouw bekend werd gemaakt. Vandaag heeft ze deze in een brief aan de Tweede Kamer alsnog bevestigd, zo meldt het ANP.

Houtsma zegt dat hij een vieze smaak in de mond krijgt van het idee dat er een geldelijke beloning wordt uitgeloofd voor de jacht op illegalen. Hij zegt zeer verbaasd te zijn dat het in Nederland zo stil blijft, ook binnen de PvdA en andere partijen.

In het buitenland ligt dit anders. De BBC en de Franse krant Libération zouden al belangstelling hebben getoond voor het onderwerp.

SMAKELOOS
In een column vergelijkt Ad van Liempt, eindredacteur van het programma Andere Tijden, het prestatiecontract met het ‘kopgeld’ dat tijdens de Bezetting werd uitgeloofd voor opgepakte joden. Hij erkent dat er verschillen zijn, maar “het is toch verdomd smakeloos, om niet te zeggen pervers om een financiële stimulans als beleidswapen in te zetten bij het verminderen van de illegaliteit in Nederland”.

Tegenover Business Nieuws Radio zei burgemeester Job Cohen dat het prestatiecontract ‘absoluut niet tot jacht op illegalen’ zal leiden. Volgens de burgemeester richt de politie zich op criminele illegalen. Wel kan het gebeuren dat men bij controles ook stuit op onschuldige illegalen.

De opmerkingen roepen herinneringen op aan de veegacties die Amsterdam uitvoerde vanaf 2002. Volgens de politie waren die invallen gericht op ‘roversholen’. Cohen destijds: “We richten ons niet op illegalen, maar op criminelen”. De mensen die waren opgepakt werden echter het land uitgezet zonder dat daar een rechter aan te pas kwam.

Rens den Hollander van het Autonoom Centrum reageerde in het Parool: “Er waren ook gezinnen bij. Waren ze allemaal crimineel? Is een prostituee een crimineel? Er is geen rechter aan te pas gekomen. Waar zijn de bewijzen dat het om criminelen ging? Een illegaal die crimineel is, moet voor de strafrechter worden gebracht. En daarna kan hij eventueel worden uitgezet”.

AMSTERDAMS ACCENT
Achteraf valt moeilijk te ontkennen dat het etiket ‘crimineel’ destijds gebruikt is om de acties te legitimeren.

Houtsma zegt dat hij onlangs nog heeft gegeten bij een illegaal gezin dat al elf jaar in Nederland woont. De dochters “zijn gewoon Amsterdamse meiden die ook praten met een Amsterdams accent”.

Enige tijd geleden stonden er opeens vier politiebusjes voor hun huis, op een moment dat het gezin toevallig niet thuis was. Sindsdien leven ze constant in angst. Door het prestatiecontract “worden de druk, de onzekerheid en de angst alleen maar groter”, aldus Houtsma.

Juist een links college zou de politieke moed moeten hebben om zich niet bij deze ontwikkeling neer te leggen, vindt Houtsma. Die politieke moed toonde het immers ook ten aanzien van de privatisering van Schiphol.

 

Achtergrond

 

UPDATE 4 oktober 2006 - Inmiddels heeft D66 vragen gesteld aan burgemeester Cohen over de manier waarop de politie te werk zal gaan. De partij vreest dat het prestatiecontract zal leiden tot een jacht op illegalen en tot discriminatie.

Zie ook GroenLinks: illegalenpremie inhumaan

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier