Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Beloofde stageplekken blijven uit

18 september 2006 – Stadsdeel ZuiderAmstel sluit een belangrijk contract met ISS, maar heeft geen afspraken gemaakt over stageplekken bij het bedrijf. Eerder was wel toegezegd aan de deelraad dat dit bij belangrijke contracten zou gebeuren, zo stelt de PvdA. Morgenavond valt er een besluit.

Twee weken geleden liep de SP boos weg uit de deelraad omdat het bestuur een beheercontract voor het multifunctioneel centrum Binnenhof vertrouwelijk wilde behandelen. Volgens de SP was er sprake van achterkamertjespolitiek waarbij ‘één van Europa’s grootste multinationals’ in de watten wordt gelegd.

Volgens Alexander Poels, woordvoerder van stadsdeelvoorzitter Duco Adema, is dit het ‘zoveelste geval van de SP die onwaarheden in de wereld brengt’.

Binnenhof is een nieuw gebouw waar scholen en welzijnsorganisaties zijn ondergebracht. ISS mag daarnaast 45% van de ruimte commercieel exploiteren. Het bedrijf zal ‘marketing en promotie’ moeten gaan doen om de exploitatie van het gebouw rond te krijgen, aldus Poels.

ISS hoeft tijdens een overgansperiode niet de maximale huur te betalen. De SP ziet hierin het subsidiëren van een multinational. Volgens de woordvoerder van de stadsdeelvoorzitter is echter voor deze constructie gekozen omdat de financiële risico’s voor ISS te groot zouden zijn.

Poels stelt dat het contract via een Europese aanbestedingsprocedure aan ISS is gegund. Er zou bij bedrijven weinig animo zijn geweest voor de klus. Volgens Poels kwam dit omdat men twijfelde of er wel echt iets op te verdienen valt. Hij zegt dat de afspraken rond de aanbesteding het hem onmogelijk maken om te vertellen hoeveel geld ISS krijgt voor de exploitatie.

JOOP VAN DEN ENDE
Het stadsdeel heeft met ISS geen afspraken gemaakt over het aanbieden van stageplekken, aldus Poels. PvdA-woordvoerder Estella Heesen zegt dat het stadsdeel eerder aan de deelraad heeft toegezegd dat bij belangrijke contracten met bedrijven ook afspraken worden gemaakt over het creëren van stageplekken.

Overigens heeft stadsdeel ZuiderAmstel wel projecten waarbij stageplekken worden gerealiseerd. Hierbij wordt samengewerkt met Joop van den Ende, het ROC en het Mirandabad. Van den Ende bouwt een theater op de Zuidas.

Deze zomer bleek uit een peiling in opdracht van Nieuws uit Amsterdam dat 86% van de Amsterdammers vindt dat bedrijven die voor de gemeente werken, verplicht moeten worden om stageplekken aan te bieden. Wethouder Ahmed Aboutaleb heeft aangekondigd dat hij na de zomer met een plan komt.

De GroenLinksfractie in ZuiderAmstel maakt zich zorgen dat de Binnenhof te duur wordt voor vrijwilligersorganisaties. Woordvoerder Wanda Pelt zegt dat er nu al organisaties zijn die afhaken. Poels zegt deze zorg echter niet te herkennen.

VRIJWILLIGERS
Sociale organisaties betalen een niet-commerciële kostendekkende huur en voor de huurverhoging is een overgangstermijn afgesproken. Bovendien kunnen organisaties die in de problemen komen, voor subsidie in aanmerking komen.

Volgens Pelt is er echter veel onduidelijkheid, zo zouden organisaties verschillende bedragen te horen hebben gekregen als het gaat om de huur die ze moeten betalen. Ze werkt aan een motie waarin de huurverhoging een jaar wordt opgeschort zodat er alsnog duidelijkheid kan komen.

Daarnaast wil ze dat er in de toekomst wordt gekeken naar een alternatief voor de commerciële exploitatie door ISS. In plaats daarvan zouden de deelnemende organisaties moeten worden gestimuleerd om samen te werken en vrijwilligers in te zetten. In het verleden werd ook veel door vrijwilligers gedaan.

ISS is vooral bekend als grootste schoonmaakbedrijf ter wereld. De multinational heeft 350.000 mensen in dienst in bijna 50 landen, waaronder ruim 20.000 in Nederland. Afgelopen zomer protesteerde FNV Bondgenoten samen met Britse vakbondscollega’s bij het hoofdkantoor van ISS in Kopenhagen voor een beter salaris voor de schoonmakers.

CORRECTIE: in de oorspronkelijke versie van dit artikel stond de naam van woordvoerder Poels verkeerd gespeld.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier