Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Amsterdam, september 2001

3 september 2006 – September 2001 was een periode van ‘opgelegd conformisme’, waarin vooral van moslims werd verwacht dat ze hun loyaliteit aan de westerse samenleving toonden. Burgers belden de veiligheidsdienst omdat ze hun allochtone buren niet vertrouwden. In hoeverre was er nog ruimte voor afwijkende geluiden? Nieuws uit Amsterdam kijkt terug.

Burgemeester Job Cohen hoorde van zijn chauffeur dat er een aanslag was gepleegd, terwijl hij onderweg was naar een prijsuitreiking in de Beurs van Berlage. “De wereld is veranderd, we weten alleen nog niet op welke manier”, zei hij een paar dagen later tegen het Parool. “Een ding is zeker: het is er minder vrolijk op geworden”.

Cohen was nog niet zo lang burgemeester. Bij zijn installatie op 17 januari 2001 had hij gezegd dat hij burgemeester van alle Amsterdammers wilde zijn. De periode die aanbrak na 11 september was in zekere zin zijn vuurdoop.

In NRC Handelsblad verscheen de strip Fokke en Sukke na de aanslag voor één keer zonder tekst. Tekenaar Jean-Marc van Tol, later die maand in de Volkskrant: “Hier kun je geen grappen over maken, vonden we. Dus lieten we Fokke en Sukke tekstloos, met de mond open naar tv kijken. Dat je dan complimentjes krijgt is niet iets om trots op te zijn, het is bijna beschamend”.

“De volgende dag hadden we dezelfde tekening, maar met de tekst: ‘Dus het WK gaat niet door?’. [Op 1 september had Nederland zijn kans op deelname aan het WK verspeeld – red.] Daar kregen we ook veel mailtjes op, maar dan vol verontwaardiging”. Ten onrechte, vindt Van Tol: “Ieder weldenkend mens beseft dat een samenleving zonder humor bijna fundamentalistisch is”.


INTERNETCAFÉS

Thijs Vissia, tegenwoordig actief voor Flexmens, volgde op het moment van de aanslag een college over Amerika aan de UvA. “Niemand hoorde iets of kreeg er een sms over. Pas in de pauze hoorde ik iemand zeggen dat er een vliegtuig het WTC in was gevlogen. Ik ben naar huis gegaan. Op tv werden de beelden de hele tijd als een mantra herhaald, afgewisseld met de officiële verklaringen van regeringsleiders”.

Vissia ergerde zich aan de simplificaties. “Het westen is de democratie zelve, zo werd het voorgesteld, met het Pentagon en het World Trade Center als de ´hartkamers´ van die democratie. Dat zijn dingen waar je aan kan twijfelen.” Dezelfde nacht nog schreef hij een opiniestuk, waarin hij de aanslagen veroordeelde, maar ook kritiek gaf op de klakkeloze solidariteit met Amerika. Trouw plaatste het stuk op donderdag 13 september.

Het artikel leverde geen vervelende reacties op. Vissia: “Ik had niet het gevoel dat mensen vonden dat je zoiets niet mocht zeggen, maar het was op dat moment niet erg modieus. Wat ik schreef was dat de aanslagen verband houden met de manier waarop westerse machten in het Midden-Oosten optreden, en repressieve regimes in de regio steunen. Ik werd die ochtend uit m’n bed gebeld door iemand die mijn telefoonnummer had opgezocht in het telefoonboek, die wilde me vertellen dat hij het heel erg goed vond dat iemand dit zei”.

Op de avond van de aanslag zouden Marokkaanse jongens in Ede een feestje hebben gevierd. Mede hierdoor was Nederland dagenlang geobsedeerd door de vraag hoe het zat met de loyaliteit van onze islamitische landgenoten. Journalisten werden erop uitgestuurd om de stemming te peilen in moskeeën, in internetcafés en vooral ook op zwarte scholen.

Trouw citeerde een groepje baldadige Marokkaanse jongeren in de Indische Buurt, die de aanslagen wel mooi vonden. “Elke dag gaan er wel twintig Palestijnen dood, maar als er iets in Amerika gebeurt, is het plotseling heel erg. Voor onschuldige burgers is het erg, maar Amerika heeft het aan zichzelf te danken”.

LAKMOESPROEF
Op een basisschool op de Oostelijke Eilanden worstelden de leerlingen met het probleem, aldus het Parool. De aanslagen waren heel erg, maar bommen op Afghanistan zagen ze niet zitten. Hier was het juist de meester die zat te stoken: Bin Laden heeft “een soort uitzendbureau voor terroristen, voor boeven. En ik kan me heel goed voorstellen dat je daar nu een bom op wilt gooien”.

De EU deed een oproep om op vrijdag 14 september om 12.00 uur drie minuten stilte in acht te nemen, om de slachtoffers van de aanslag te herdenken. Veel mensen ervoeren de herdenking ook als een uiting van solidariteit met Amerika. In de praktijk werd het een soort lakmoestest om te beoordelen of allochtonen wel aan ‘onze’ kant stonden.

De Haagse politie ontsloeg een medewerkster van Marokkaanse afkomst omdat ze weigerde om aan de herdenking mee te doen. Ze vond dat de herdenking gebaseerd was op selectieve verontwaardiging, omdat er niets werd gedaan aan de slachtoffers in voormalig Joegoslavië. Later zou ze eerherstel krijgen, maar op haar oude afdeling was ze niet meer welkom.

In Amsterdam waren er weinig serieuze problemen tijdens de herdenking, al meldde het Parool wel een klein incidentje op de Dappermarkt. “‘Heb wat fatsoen in je lijf en sta even stil’, roept een vrouw in plat Amsterdams tegen enkele Arabische voorbijgangers. Onverstoorbaar lopen ze verder”.

Thijs Vissia, die destijds politicologie studeerde, had bezwaar tegen de manier van herdenken. “Er was sprake van opgelegd conformisme. Een hoop mensen hadden bezwaar tegen de manier waarop solidariteit met slachtoffers moeiteloos overging in een oorlogsstemming. De islam werd van het ene moment op het andere gelijkgesteld aan terrorisme, en moslims waren automatisch verdacht. De toonzetting van de herdenking was solidariteit met de VS”.

ONSCHULDIG SLACHTOFFER
Later, toen de bombardementen op Afghanistan al waren begonnen, zou hij met collega-studenten de sjieke Academische Club bezetten met als eis dat er ook drie minuten stilte zouden komen voor de slachtoffers van bombardementen op Afghaanse steden. “Als vertegenwoordigers van het UvA anti-oorlogscomité hebben we een gesprek gehad met het College van Bestuur. Daarin werd onder andere de uitspraak gedaan dat de universiteit in oorlogstijd achter de regering moet gaan staan. Misschien gewoon een onnozele opmerking, maar daar waren we het niet mee eens”.

Gevraagd om een toelichting, mailt Sybolt Noorda – tot afgelopen vrijdag voorzitter van het College van Bestuur van de UvA - dat hij dat op die manier niet heeft gezegd. “Ik heb slechts gezegd dat de minuten stilte ter herdenking van de 11/9 slachtoffers door de regering werden afgekondigd en dat wij als universiteit die minuten stilte conform het regeringsbesluit in acht namen, evenals we dat op 4 mei doen”.

Bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) kwamen tientallen meldingen binnen van burgers die hun buren, meestal allochtonen, verdachten van terroristische activiteiten. Sommigen belden naar aanleiding van een oproep van premier Wim Kok op 17 september: “Het is ook een zaak van individuele burgers om bij te dragen aan een veiligere samenleving. Mensen moeten attent en alert zijn. We moeten daadkracht tonen”.

Het wantrouwen ten aanzien van moslims kreeg een extra impuls toen multicultureel instituut Forum op dinsdag 18 september een enquête publiceerde waaruit bleek dat zeker de helft van de Nederlandse moslims ‘begrip’ had voor de aanslagen. Natuurlijk is de term ‘begrip’ een beetje vaag, maar op zijn minst was duidelijk dat veel moslims Amerika niet als onschuldig slachtoffer zagen.

Burgemeester Cohen zei hierover eind september in het Parool: “Ik vind het niet zo gek dat moslims – om het zacht uit te drukken – wat neutraler tegenover de VS staan. Dat is wat autochtone Nederlanders de laatste weken zo geschokt heeft. Maar waarom zouden mensen niet tegen Amerika mogen zijn?”

DIALOOGGROEP
Mustapha Laboui, deelraadslid in De Baarsjes, zat tijdens de aanslag in de auto. Hij reed meteen naar huis en zette de tv aan. “Ik heb heel lang naar de beelden zitten kijken, het was heel raar. Als het een video was geweest zou je denken: wat is dit voor een B-film. Heel onrealistisch, het duurde heel lang voor je kon bevatten wat er gebeurde”.

In de weken na de aanslag kreeg Laboui het gevoel dat de houding ten opzichte van moslims veranderde. “Ook ik ben geschrokken van de aanslag. Ik had dezelfde vragen als andere Nederlanders, ook ik voelde me onveilig. Maar dat gevoel werd niet gezien als iets wat we gemeenschappelijk hadden”.

Nine-eleven heeft ertoe geleid dat veel Marokkaanse Amsterdammers zich bewust werden van hun afkomst”, aldus Laboui. “Ze hadden altijd gedacht dat ze gewoon Nederlanders waren die toevallig ergens anders geboren waren. Maar nu waren ze opeens een Marokkaan die in Nederland leeft”.

Toch zijn er ook positieve dingen uit voortgekomen, vindt hij. “In de Baarsjes is bijvoorbeeld een dialooggroep opgezet, waar allerlei organisaties aan meedoen, moskeeën, synagoges. Die bestaat nog steeds en heeft nog steeds activiteiten. We hebben destijds ook een bijeenkomst in de raadszaal van de gemeenteraad georganiseerd, met moslims en niet-moslims, jongeren, Amerikanen en Nederlanders”.

Waar de media tijdens de eerste week vooral onderzochten of de Nederlandse moslims wel loyaal waren aan de westerse samenleving, kwam er vanaf 18 september ook meer aandacht voor de toegenomen vijandigheid ten opzichte van moslims.

TALIBAAN HOOFDKWARTIER
Haci Karacaer, tot voor kort voorman van de Turkse organisatie Milli Görüs, vertelde destijds dat een buschauffeur van lijn 18 zou hebben geweigerd om een vrouw met hoofddoek mee te nemen. Veel media citeerden dit voorbeeld.

Verder waren er berichten over Marokkaanse studentes aan de VU die voor terrorist werden uitgemaakt, een Marokkaanse vrouw in Oost die werd uitgemaakt voor ‘vuile gore Arabier’, een Marokkaanse vrouw op de Overtoom die werd bespuugd, en een basisschool in de Bijlmer die telefonische bedreigingen ontving. Een allochtone man meldde dat er ‘Talibaan Hoofdkwartier’ op zijn voordeur was geschilderd.

Volgens Karacaer durfden veel moslims nauwelijks meer de straat op. Cohen, later in het Parool: “Ze hebben het idee dat er anders naar hen wordt gekeken dan vroeger. Voor een deel kan het best suggestie zijn, maar dat maakt het niet minder ernstig”.

Jessica Silversmith, directeur van het Meldpunt Discriminatie Amsterdam (MDA), had op 11 september een vrije dag, “dus ik was zo’n beetje de laatste die het doorhad”. Al snel begonnen er meldingen binnen te komen.

De vrouw die niet mee mocht met bus 18 is niet meer boven water gekomen. “Ik heb toen meteen Haci Karacaer gebeld dat het erg belangrijk was dat ze hier melding van zou maken, maar dat is niet gebeurd”, aldus Silversmith. Anderen wisten het MDA wel te vinden. “Er was een stijging van het aantal meldingen dat binnenkwam, dat nam pas half november weer af”.

GIJZELINGEN
“De klachten hadden veelal betrekking op de openbare ruimte. Er werd raar gereageerd op vrouwen met een hoofddoek, die werden uitgescholden. De periode na de aanslag was heftig, niemand had zoiets ooit meegemaakt, dat creëerde veel verwarring. En toen kwam Forum nog met die enquête waarin was gevraagd of moslims ‘begrip’ hadden voor de aanslagen”.

Na de moord op Theo van Gogh in 2004 was er veel sprake van agressie tegen gebouwen zoals scholen en moskeeën, maar de incidenten na 11 september waren vooral persoonsgericht. “Ook op de werkplek: mensen moesten zich zich verantwoorden, laten zien aan welke kant ze stonden. Net als met de Golfoorlog van 1991”.

In een Europees onderzoek werd vastgesteld dat meldingen van fysiek geweld tegen minderheden na 11 september beperkt bleven, behalve in Denemarken en Nederland. Volgens Silversmith betekent dit niet perse dat er in ons land ook meer incidenten waren: “Van Denemarken weet ik het niet, maar in Nederland is een heel goede infrastructuur voor het registreren van klachten”.

Hoofdofficier van justitie Leo de Wit besloot de spanningen nog wat aan te wakkeren. Op donderdag 20 september zei hij in de Volkskrant: “We hebben de minister van Justitie bijstand gevraagd zoals van leger en marechaussee, indien een tegenaanval van de VS begint”.

Het leger zou in zo’n geval de gewone politietaken over moeten nemen. “De politie hebben we nodig in de wijken om het evenwicht tussen de bevolkingsgroepen te bewaren bij ordeverstoringen in de stad. Dan hebben we het over geweldsuitbarstingen, gijzelingen, het kan allemaal”.

PANIEKZAAIERIJ
De Wit had voor de volgende week een conferentie in Madrid in de agenda staan, maar hij meende dat hij onmisbaar was in Amsterdam. “Ik heb de organisatie laten weten dat ik niet aanwezig zal zijn. Als de vlam in de pan slaat, moet je hier zijn”.

Burgemeester Cohen was woedend over de paniekzaaierij van De Wit en legde hem een spreekverbod op. Hetzelfde gold voor korpschef Jelle Kuiper, die gespeculeerd had over demonstraties voor Ossama bin Laden. “Ik wil dat we hier in vrede blijven leven en al onze inspanningen moeten daarop gericht zijn”, aldus de burgemeester in de Volkskrant.

Cohen had juist een toespraak in de gemeenteraad gehouden waarin hij opriep tot verdraagzaamheid en tolerantie. De toespraak was de aftrap voor een rondgang langs scholen en moskeeën. Verder stonden er gesprekken gepland met islamitische, joodse en christelijke leiders.

In zijn Herzberg lezing op zondag 23 september ging Cohen in op de multiculturele samenleving. Zijn boodschap was dat je niet zomaar kan zeggen: als de minderheden zich maar aanpassen dan gaat het goed. De joden waren voor de tweede wereldoorlog zeer goed geïntegreerd, “en toch ging het mis, heel erg mis”. We moeten niet alleen eisen stellen aan minderheden, maar ook zelf onze verantwoordelijkheid nemen voor een verdraagzame samenleving, aldus Cohen.

De inspanningen van de burgemeester leverden hem veel krediet op, zowel binnen de moslimgemeenschap als daarbuiten. “Hij is de enige die in alle hectiek heeft gezegd dat iedereen recht heeft op zijn mening”, aldus Milli Görüs-voorman Karacaer destijds in het Parool.

TEXAANSE HOED
In diezelfde krant verscheen op dinsdag 25 september de column van publiciste Karin Spaink. Zij ergerde zich eraan dat er nauwelijks protest was tegen de ‘kleine terreur’ tegen moslims. “Kennelijk achten veel Nederlanders zulke wandaden momenteel ‘begrijpelijk’, of erger, ze stemmen ermee in dat onze landgenoten thans worden geïntimideerd”.

Uit solidariteit plaatste ze bij de column een foto van zichzelf met hoofddoek. De column leverde flink wat reacties op. “Lang leve Karin Spaink”, zo begon een ingezonden brief. Anderen waren minder enthousiast. “Spainks idee van de belevingswereld van islamieten is achterhaald. Een groot aantal van deze mensen koestert een haat tegen alles wat westers is. Ook Spaink zal moeten kiezen tussen West en Oost. Wellicht mogen we haar dan bewonderen met een Texaanse hoed”.

Ondertussen was er bij het ANP een brief bezorgd waarin werd aangekondigd dat er op woensdag 26 september ’s ochtends explosies zouden plaatsvinden in de Coentunnel, de Zeeburgertunnel en de Rotterdamse Beneluxtunnel. Op de dreiging werd massaal gereageerd.

Er werden politie, militairen, pantservoertuigen, helicopters en ander materieel op afgestuurd. Personen met bivakmutsen en automatische geweren controleerden het verkeer. In Amsterdam werd een cameraman van At5 aangehouden, omdat hij zich niet aan de aanwijzingen van de politie zou hebben gehouden.

Al snel ontstond twijfel of de reactie niet een beetje overdreven was. NRC Handelsblad wist te melden dat het uitvoerend personeel bij justitie en politie de dreigbrief van het begin af aan niet zo geloofwaardig had gevonden. De top had echter besloten om toch een grootschalige operatie op te zetten. “Uiteindelijk vond iedereen het ook wel spannend en ging men enthousiast aan de slag”.

AFGHAANSE AMSTERDAMMERS
Ondertussen werd steeds duidelijker dat Amerika van plan was om Afghanistan aan te vallen. Anti-oorlogsplatforms begonnen een protest voor te bereiden. Aanvankelijk wilde men het een demonstratie noemen, maar hier zag men van af omdat deze term te ‘heftig’ klonk, dat zou mensen maar af kunnen schrikken. Uiteindelijk werd het een manifestatie.

Het Autonoom Centrum maakte een poster met de tekst ‘Safety for All or Safety for No One’ (zie onder). Op een discussielijst maakte een vredesactivist bezwaar tegen de poster, omdat hij de boodschap van de manifestatie zou ondermijnen.

Ed Hollants, tegenwoordig actief voor D4, werkte destijds voor het Autonoom Centrum. Hij kan zich niet herinneren dat er veel te doen was over de Safety for All-poster. “Op de demonstratie waren nog redelijk wat Amerikanen die de affiche wilden meenemen. Zoiets zouden ze bij ons niet zo snel maken, zeiden ze”.

Volgens Hollants was het vooral tijdens de eerste twee weken na 11 september moeilijk om vraagtekens te plaatsen. “Wat dat betreft is het vergelijkbaar met andere ingrijpende gebeurtenissen, zoals een oorlog. Er wordt dan een onvoorwaardelijke solidariteit verwacht. Iemand die niet meegaat in een bepaald oordeel, ligt eruit”.

Het protest tegen de oorlogsplannen vond plaats op zondag 30 september, op de Dam. Volgens de politie deden er vijf tot zevenduizend mensen aan mee. Op 7 oktober vielen Amerika en Groot-Brittannië met kruisraketten en B2 bommenwerpers Afghanistan aan. Het Parool deed verslag vanuit De Baarsjes: “De Afghaanse Amsterdammers reageren vooral gelaten. Of verslagen”.

 

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier