Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Dubai aan de Amstel

10 augustus 2006 - Nederland moet een regelvrije zone aanwijzen om het economische succes van steden als Dubai en Singapore te evenaren. Dit bepleitte Mike Ackermans, oud-hoofdredacteur van FEM Business, gisteren in NRC Handelsblad. Vorige maand noemde hij Amsterdam al als plek waar zo’n zone moet komen, maar vooralsnog is dit dagdromerij.

Ackermans wil een zone zonder minimumloon, gedetailleerde arbo-regels, bestemmingsplannen, milieuvergunnningen, sociale premies, ontslagbescherming en cao’s. Wel moeten er globale regels zijn met betrekking tot milieu en welzijn. Bedrijven die zich daar niet aan houden, worden streng gestraft. In steden als Dubai leidt zo’n aanpak tot een economische groei die oploopt tot twintig procent per jaar.

FEM Business is een campagne gestart om het idee in Nederland te promoten. Burgemeester Alexander Sakkers wil een zone in Eindhoven, commissaris van de koningin Hans Alders wil voorzichtig experimenteren in Groningen en topman Hans Wijers van Akzo Nobel wil een wijk in Amsterdam aanwijzen als regelvrije zone.

WERKGELEGENHEID
Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW is enthousiast. Dat geldt niet voor vakcentrale FNV: “Wij vinden zo’n zone in Nederland helemaal niets”, aldus een woordvoerder in FEM Business. “Ervaringen elders in de wereld zijn erg negatief. Neem China. De arbeidsomstandigheden zijn er slecht, mensen werken er zeven dagen per week”. Volgens Ackermans tekent deze kritiek ‘de behoudendheid van de vakbeweging in Nederland’.

Ook staatssecretaris Karien van Gennip van economische zaken heeft bedenkingen. Ze heeft weliswaar onlangs een convenant gesloten met de technische universiteiten om kansenzones voor startende ondernemers te creëren, maar daarbij gaat het eerder om het bieden van ondersteuning dan om het schrappen van regels.

Eind vorig jaar is verder de zogenaamde Rotterdam-wet aangenomen. Grote steden mogen achterstandswijken aanwijzen als ‘kansenzone’ waar ondernemers geen onroerend zaakbelasting hoeven te betalen. In Amsterdam zouden twintig wijken hiervoor in aanmerking kunnen komen, waaronder de Kolenkit, de Diamantbuurt, de Indische buurt, Banne Buiksloot en Osdorp-Midden.

Of het iets uithaalt, is de vraag. Jan Rath van de Universiteit van Amsterdam vatte vier jaar geleden de ervaringen met vergelijkbare projecten in Amerika en Groot-Brittannië samen: “Weliswaar werd in diverse onderzoeken een groei van de werkgelegenheid aangetoond, maar die groei bleek voor een belangrijk deel terug te voeren op (‘administratieve’) verplaatsingen van bedrijven”.

UITBUITING
De tegenvallende resultaten zijn volgens Rath te verklaren uit het feit dat de deregulering beperkt bleef. “Om voor de hand liggende redenen werden de wetten en regels op het terrein van milieu, arbeidsbescherming, gezondheid, veiligheid, kinderarbeid en minimumloon niet versoepeld”. Voor Ackermans is het allerminst vanzelfsprekend om deze terreinen ongemoeid te laten. Hij wordt niet geïnspireerd door de Angelsaksische landen, maar door Azië, Midden Amerika, India en het Midden-Oosten.

Critici wijzen op beroerde arbeidsomstandigheden en andere misstanden in de regelvrije zones in die landen. Volgens Ackermans zal het in Nederland wel meevallen met de uitbuiting, al was het maar omdat werknemers hier het recht hebben om zich te organiseren.

Een ander punt van kritiek is dat regelvrije zones met hun lage belastingen parasiteren op de rest van de samenleving. Werkgelegenheid wordt uit de omgeving weggezogen en bedrijven in de regelvrije zones worden met verborgen subsidies kunstmatig in stand gehouden. Ondertussen loopt de overheid inkomsten mis, waardoor de collectieve voorzieningen worden uitgehold.

Onlangs heeft wethouder Lodewijk Asscher zijn plannen gepresenteerd om van Amsterdam een economische ‘topstad’ te maken. In deze plannen draait het om city marketing en ondersteuning van bedrijven. Er valt niets in te vinden over regelvrije zones. Al met al lijkt de kans niet groot dat de plannen van Ackermans op korte termijn een serieuze kans maken in de hoofdstad.

FEM Business

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier