Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Zelf stemlokaal uitkiezen

zie ook: stemlokalen

27 juli 2006 – Amsterdammers kunnen bij de komende verkiezingen vrijwel zeker zelf bepalen in welk stemlokaal ze hun stem uitbrengen, zo laat Rob Norbart van het Bureau Verkiezingen weten. Officieel is overigens nog niet besloten dat de verkiezingen daadwerkelijk op 22 november plaatsvinden.

In plaats van een oproepkaart ontvangen Amsterdammers dit najaar waarschijnlijk een stempas, waarmee ze in alle stembureaus binnen de gemeente terechtkunnen. Wellicht wordt het ook mogelijk om op alternatieve lokaties te stemmen, zoals in supermarkten. De stadsdelen zullen hiertoe het initiatief moeten nemen.

Gemeenten hebben sinds kort de mogelijkheid om hun burgers zelf een stembureau uit te laten kiezen. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen maakten 239 gemeenten van deze mogelijkheid gebruik.

Volgens een evaluatie steeg de opkomst in deze gemeenten 1,8% méér dan in andere gemeenten. Of dit door de keuzevrijheid komt is niet bekend, het zou ook een gevolg kunnen zijn van intensievere voorlichting. Uit de evaluatie blijkt verder dat het systeem kwetsbaarder is voor problemen bij de tenaamstelling en de verspreiding van de passen.

STEMPAS KWIJT
In maart had elk Amsterdams stembureau twee stemcomputers, in november zal dat er nog maar één zijn. De reden is dat er vaak meerdere stembureau’s op dezelfde lokatie zitten. Met de nieuwe stempas kunnen kiezers zonder probleem naar een ander stembureau als het daar rustiger is.

Tegenover het voordeel van de toegenomen flexibiliteit staat het nadeel dat mensen niet meer kunnen stemmen als ze op de dag van de verkiezingen ontdekken dat ze hun stempas kwijt zijn. Vervangende stempassen moeten namelijk enkele dagen van te voren worden aangevraagd.

Stemmen met je paspoort in plaats van de stempas is niet mogelijk, omdat mensen dan meerdere keren zouden kunnen stemmen op verschillende lokaties.

Amsterdam zal een campagne opzetten om te zorgen dat kiezers bekend zijn met de stempas. Of burgers weer de mogelijkheid krijgen om te oefenen met de stemcomputers is nog niet bekend. Dit hangt ook af van de mogelijkheden die stadsdelen zien om het te organiseren.

STEMPOTLOOD
“Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen kon op verschillende lokaties worden geoefend, zoals in bejaardenhuizen. Misschien dat het nu alleen nog op de stadsdeelkantoren kan. Overigens is oefenen nu minder hard nodig, omdat men onlangs nog met de stemcomputer heeft gestemd”, aldus Norbart van het Bureau Verkiezingen.

Uit onderzoek is gebleken dat de mogelijkheid om met de stemcomputer te oefenen sommige kiesgerechtigden net over de drempel kan helpen om naar de stembus te gaan. Dit geldt met name voor groepen die een lage opkomst kennen, zoals jongeren en mensen met een lage opleiding.

Amsterdam is bij de afgelopen verkiezingen als één van de laatste gemeenten overgestapt op de stemcomputer. Onlangs is er onder de naam ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’ een actie gestart om terug te keren naar het stempotlood, maar voor 22 november is zo’n stap niet aan de orde.

Ook zijn er nog geen goedgekeurde stemcomputers beschikbaar waarvan de broncode publiek is en waarbij een print wordt gemaakt van de uitgebrachte stemmen. Deze kenmerken zouden het stemmen meer controleerbaar maken.

VERKIEZINGSDATUM
In oktober of november worden er cursussen georganiseerd voor de vrijwilligers die de stembureau’s gaan bemensen. Daarbij zal niet alleen aandacht worden besteed aan de procedures rond de stempas, maar ook aan de vraag in hoeverre kiezers geholpen mogen worden bij het uitbrengen van hun stem.

In maart waren er met name in Bos en Lommer klachten over de hulp die werd gegeven bij het stemmen. Op deze manier zou hun stemgedrag beïnvloed kunnen worden. De Ombudsman publiceert volgende maand een onderzoek naar aanleiding van deze klachten.

Overigens is er formeel nog geen besluit genomen over de verkiezingsdatum, zo laat Norbart weten, al gaat iedereen ervan uit dat het 22 november wordt. “Van Procura krijgen we ook al officiële papieren opgestuurd met de datum 22 november”. Het bedrijf Procura levert onder meer stempassen.

Meer: verkiezingen

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier