Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Protest tegen stemcomputer

12 juli 2006 – De huidige stemcomputers zijn niet controleerbaar en bovendien nergens voor nodig. We moeten daarom weer met potlood en papier gaan stemmen, stelt Rop Gonggrijp, oprichter van XS4ALL. Samen met anderen is hij een actie gestart.

Amsterdam is bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart als een van de laatste gemeenten overgestapt op de stemcomputer. Op de actiewebsite wordt dit genoemd als één van de redenen waarom nu een actie wordt gestart: “Een aantal mensen achter deze site zijn Amsterdammers. En misschien moet je eerst zelf op een computer stemmen voordat je doorhebt hoe ernstig het allemaal is”.

Gonggrijp: “Critici proberen ons inmiddels weg te zetten als grachtengordel initiatief, maar dat klopt niet. Waar het om gaat is dat je tien, twintig jaar geleden niemand had kunnen uitleggen wat er mis is met stemcomputers. Door verhalen uit Amerika kunnen mensen zich daar inmiddels wel iets bij voorstellen”.

In Amerika worden veel stemcomputers geleverd door Diebold, een bedrijf waarvan de directeur veel geld heeft gestoken in campagnes van de Republikeinse partij. Bovendien zeggen critici dat zijn computers slecht beveiligd zijn tegen manipulatie.

GEHEIM
Gonggrijp wil niet suggereren dat er iets mis zou zijn met de Nederlandse leveranciers van stemcomputers. “Ik denk dat zij de beste bedoelingen hebben. Maar ik wil niet afhankelijk zijn van de goede bedoelingen van een bedrijf. Bovendien, wat gebeurt er als ze straks worden overgenomen door Diebold?”

Bezwaren tegen de stemcomputer zijn onder meer dat deze oncontroleerbaar is, omdat de broncode van de gebruikte programma’s geheim is en omdat er geen papieren uitdraai wordt gemaakt, waarmee desnoods de uitslag nog handmatig zou kunnen worden gecontroleerd. Er zijn aanwijzingen dat op een stembureau in Zeeland mogelijk is gefraudeerd door een lid van het stembureau.

Daarnaast hebben veel mensen behoefte aan hulp bij het stemmen met een computer. “Het aantal incidenten is schrikbarend toegenomen”, zegt Gonggrijp. “Mensen helpen elkaar, waardoor ze elkaars stemgedrag ook kunnen beïnvloeden. Ook zijn er geluiden over leden van stembureau’s die over de schouder meekijken hoe iemand zijn stem uitbrengt”.

De Amsterdamse Ombudsman heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar incidenten in stadsdeel Bos en Lommer. De rapportage van dit onderzoek moet er toe leiden dat de procedures bij de volgende verkiezingen beter verlopen. “Stemmen doe je alleen!”, zo stelt hij in een column.

Gonggrijp denkt dat het organisatorisch niet mogelijk is om voor de verkiezingen op 22 november al over te stappen op het stempotlood, maar voor de provinciale verkiezingen in maart 2007 moet dit wel kunnen. Dat het dan langer duurt voor de uitslag bekend is, is geen probleem: de spanning van de uitslagenavond zal de betrokkenheid bij de verkiezingen alleen maar vergroten.

T-SHIRTS
De gemeente heeft inmiddels de stembussen verkocht en besloten om de stempotloden te verwerken tot een kunstwerk. Is dat niet een beetje zonde, als we weer van de computer afmoeten? Gonggrijp: “De kosten van die potloden en stembussen zijn een fractie van het stemmen met de computer, dus dat is het probleem niet. En gelukkig heeft de gemeente de computers niet gekocht maar geleasd, dus daar kunnen we weer van af”.

Dat laatste is te danken aan een amendement dat in 2004 is aangenomen door de gemeenteraad, waarin wordt gezegd dat de gemeente vooralsnog geen geld mag gebruiken voor de inzet van stemcomputers. Ook werd de gemeente opgeroepen om te bevorderen dat ‘open source’ software beschikbaar komt voor stemcomputers.

Eén van de indieners van het amendement was PvdA-gemeenteraadslid Thijs Reuten. Terugkijkend zegt hij dat het initiatief wel iets heeft opgeleverd: “De gemeente was van plan om computers aan te schaffen. Naar aanleiding van de discussie in de raad is besloten om ze te leasen, met de bedoeling om onmiddellijk over te stappen zo snel er een goedgekeurde stemcomputer beschikbaar is met open source software”.

Gonggrijp vindt dit niet voldoende: het stempotlood moet terugkomen. Er is inmiddels een actiewebsite geopend, waar buttons, t-shirts en mokken besteld kunnen worden. Ook komt er een oproep om ‘beleefd protest’ aan te tekenen bij het stemmen. “Het stembureau is dan verplicht om dit in het proces-verbaal op te nemen”.

Website Wij vertrouwen stemcomputers niet
Commentaar Ombudsman
Zie ook verkiezingen

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier