Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Aboutaleb geeft een 8

28 juni 2006 – De wet moet veranderen om oudere migranten te verlossen van bureaucratische rompslomp rond hun AOW. Zo nodig zal wethouder Ahmed Aboutaleb zelf gaan lobbyen om dit in het verkiezingsprogramma van de PvdA te krijgen, zo zei hij vanochtend op een bijeenkomst waar studenten hun onderzoek presenteerden.

“De studenten hebben met hun onderzoek een 8 verdiend”, zo zei de wethouder. Hoe hun docenten zich hieruit redden, is nog de vraag. Voor de studenten was de 8 van Aboutaleb in ieder geval een opluchting, want twee weken eerder had hij nog kritisch gereageerd op een onderzoek van studenten van de VU.

Vandaag presenteerden studenten van de Hogeschool van Amsterdam hun onderzoek naar oudere migranten, uitgevoerd in opdracht van de organisatie Nederlandse Oudere Migranten Actief (NOMA). “We hopen dat we met ons onderzoek iets voor de eerste generatie kunnen betekenen”, aldus één van de studenten. “Het gaat immers ook om onze eigen opa’s, oma’s, vaders en moeders”.

PINAUTOMAAT
Deze ouderen kampen onder meer met armoede en met gezondheidsproblemen. Ze profiteren vaak niet van de voorzieningen waar ze recht op hebben, als gevolg van taalproblemen en ingewikkelde regelgeving.

Uit een deelonderzoek onder vrouwen bleek dat tweederde geen bankrekening heeft. Ook weten ze vaak niet hoe een pinautomaat werkt. Veel vrouwen vinden het jammer dat ze zo afhankelijk zijn van anderen, ze willen graag de Nederlandse taal leren om zich beter te kunnen redden.

De studenten doen de aanbeveling om toeslagen van de Belastingdienst voortaan over te maken op de rekening van de vrouw, zodat zij over een eigen inkomen beschikt en leert omgaan met financiën. Ook moeten er plekken komen waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uit kunnen wisselen.

Voor alle oudere migranten, mannen en vrouwen, moet er betere informatie komen over de voorzieningen waar ze recht op hebben, aldus de studenten. Er moet meer informatie beschikbaar komen in de eigen taal en de informatie moet worden aangeboden op de plekken waar de ouderen komen, bijvoorbeeld in moskeeën en buurtcentra.

Op dit punt vonden de studenten Aboutaleb tegenover zich. “Op die manier zou je oudere migranten in een slachtofferpositie kunnen bevestigen en dat wil ik niet”. De wethouder wil dat de migrantengemeenschappen zelf meer initiatief nemen om problemen aan te pakken. “Ik ga geen folders naar de moskee brengen, dat is me te passief”.

TUSSEN MANNEN
Ook ziet Aboutaleb niets in aparte taalcursussen voor vrouwen. “Vrouwen zeggen: ik ga niet naar de taalcursus, want daar zijn mannen. Maar overal zijn mannen, de helft van de samenleving is man. Op straat en in de supermarkt zijn ze ook tussen mannen, maar bij een taalcursus is dat opeens een probleem?”

De wethouder wil wel iets doen aan de rompslomp van ouderen met een onvolledige AOW-uitkering, die voor een aanvulling moeten aankloppen bij de sociale dienst. Het is beter om de aanvulling net als de AOW onder te brengen bij de Sociale Verzekeringsbank, zo zei hij. Op die manier verlos je de ouderen ook van onnodig gedoe over langere vakanties in hun geboorteland.

“Onlangs heb ik de staatssecretaris hierop aangesproken, want dit vereist een wetswijziging. Als hij het niet regelt, dan zal ik me ervoor sterk maken dat het wordt opgenomen in het verkiezingsprogramma van de PvdA”, aldus Aboutaleb, die in de commissie zit die het programma schrijft.

De wethouder riep verder maatschappelijke organisaties op om mee te denken hoe er kan worden gezorgd dat mensen met lage inkomens gebruik maken van de regelingen waar ze recht op hebben, zoals vergoedingen voor schoolkosten en pensioenrechten die zijn opgebouwd door een overleden partner.

Het vandaag gepresenteerde onderzoek is uitgevoerd door Hacer Oktar, Semiha Sak, Yasemin Yilmaz, Mevlüde Tutucu, Sanae Boutalab, Halima Oughris, Pinar Çiftci, Najoua Saghir, Hafida Lechkar, Fatima Benmimoun, Nazli Ben Yahia, Naima Oulad Abdelaziz, Fatiha Kabou, Hoi Yang Tang, Fatima Adardor en Karima El Bagdadi.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier