Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Parkstad safari

24 juni 2006 – Veel omstanders kijken verbaasd als er opeens een touringcar door hun buurt komt rijden. De bus is ook veel te groot voor de straten waar we doorheen moeten. “Er rijdt hier nooit een bus”, zegt de chauffeur, nadat hij met veel moeite een bocht heeft genomen. “Als het GVB hier een route had, dan was dat paaltje al lang weggehaald”.

Dit weekend is uitgeroepen tot het weekend van Nieuw West. Met bustours, een tentoonstelling, een fietskaart en andere activiteiten wordt dit deel van de stad in het zonnetje gezet. Bureau Parkstad, verantwoordelijk voor de vernieuwingsoperatie in Nieuw West, wil afrekenen met het negatieve imago.

De westelijke tuinsteden zijn bedacht in 1934, toen Cornelis van Eesteren het Algemene Uitbreidingsplan opstelde. Kenmerkend is de zogenaamde strokenbouw, waarbij rijen woningen worden afgewisseld met veel groen. Het plan werd pas uitgevoerd na de Tweede Wereldoorlog.

WIM KOK
Inmiddels was er grote woningnood, en materialen en menskracht waren schaars. Om toch snel te kunnen bouwen, werden er concessies gedaan aan de kwaliteit. Daarom is het nu nodig om het gebied grondig op de schop te nemen, zo wordt ons verteld. Momenteel wordt hier een van de grootste stedelijke vernieuwingsoperaties van Europa uitgevoerd.

We krijgen te horen dat oud-premier Wim Kok graag een wandelingetje rond de Sloterplas mag maken. Er wordt een nieuw pad aangelegd, in de hoop dat meer wandelaars, joggers, skaters en fietsers deze route gaan afleggen. Als het meezit, komen er dan ook wat horecavoorzieningen. Op deze manier hoopt men de sociale veiligheid te verbeteren.

Op het Sierplein heeft men de sociale veiligheid aangepakt door camera's op te hangen. De bewoners schijnen hier tevreden mee te zijn, maar hun grootste zorg was de overlast van duiven. Dit probleem is opgelost met behulp van een buizerd.

Een belangrijk gegeven in Nieuw West is de A10. De verbinding met de havens, Schiphol en de Zuidas maakt het gebied economisch interessant. Aan de andere kant vormt de rondweg ook een barrière, die een groot deel van West afsnijdt van de rest van de stad.

Op verschillende manieren probeert men deze barrière te overwinnen. Bij het Delflandplein wordt bijvoorbeeld een winkelpassage onder de A10 door gebouwd. Bij het Bos en Lommerplein heeft men juist gekozen om over de snelweg heen te bouwen.

ONRUST
“Je kan nu zomaar van de ene kant van de Bos en Lommerweg naar de andere lopen”, vertelt de gids die de bustour begeleidt. Lezers van Nieuws uit Amsterdam weten natuurlijk dat het in de praktijk niet zo gemakkelijk gaat, doordat je eindeloos moet wachten bij de verkeerslichten bij de op- en afritten van de A10.

De kern van de vernieuwing in Nieuw West bestaat uit slopen en bouwen. Er worden maar liefst dertienduizend woningen gesloopt, om er weer vierentwintigduizend nieuw te bouwen, vooral dure huur en koopwoningen. Het aandeel sociale huurwoningen zal hierbij fors dalen. Op deze manier wil men de verloedering tegengaan.

In haar boek Onrust in park en stad plaatst Helma Hellinga grote vraagtekens bij de noodzaak van deze operatie. De woningen waren in redelijk goede staat, en de bewoners waren er tevreden mee. Blijkbaar stonden er andere belangen op het spel. De huidige bewoners moeten wijken voor woningzoekenden en bedrijven die meer geld in het laadje brengen.

Hellinga staat niet alleen in haar kritiek; ook de Amsterdamse Raad voor de Stadsvernieuwing gaf recent scherpe kritiek op de grootschalige sloop en nieuwbouw. Het huidige college heeft in het programakkoord afgesproken om nog eens te kijken of er niet wat minder gesloopt en wat meer gerenoveerd kan worden.

Tijdens het weekend van Nieuw West staat echter het positieve verhaal centraal. In de Zuiderkerk is een tentoonstelling ingericht, waar de woningbouwverenigingen met maquettes en folders hun nieuwbouwprojecten aan de man proberen te brengen. Tijdens de bustour is de promotie gelukkig minder overheersend. In anderhalf uur krijg je een fascinerend beeld van wat er in West allemaal gebeurt.

Bureau Parkstad organiseert regelmatig bustours en andere activiteiten. Expositie in de Zuiderkerk. Het boek Onrust in Park en Stad: Stedelijke vernieuwing in de Amsterdamse Westelijke Tuinsteden van Helma Hellinga is verschenen bij Het Spinhuis, ISBN 9055892521.

Werkoverleg achter het Bos en Lommerplein.

Overal wordt gebouwd.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier