Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Succes huisbezoek doorgeprikt

31 mei 2006 – De controlerende huisbezoeken van de sociale dienst leveren veel minder geld op dan tot nog toe was aangenomen, zo bleek vandaag uit de reactie van wethouder Ahmed Aboutaleb op een interpellatie van Sadet Karabulut (SP). Ook blijkt er veel meer fout te gaan dan de wethouder had gesuggereerd.

De besparing van 45 miljoen waarvan tot nog toe sprake was, is volgens Aboutaleb onjuist in de media gekomen. Slechts 27 miljoen kan met zekerheid worden toegeschreven aan de huisbezoeken. Daar moeten de uitvoeringskosten van 13,5 miljoen nog van af worden getrokken.

In een brief aan de raad had Aboutaleb germeld dat er naar aanleiding van de huisbezoeken 73 formele klachten waren binnengekomen, waarvan er 32 gegrond waren verklaard. “Dat is veel, maar ook niet veel”, zei de wethouder destijds in Het Parool.

OPSCHORTEN
Vanmiddag bleek echter dat er daarnaast grote aantallen bezwaarschriften zijn ingediend door mensen van wie de uitkering is stopgezet naar aanleiding van een huisbezoek.

Aboutaleb zei dat het ‘pionieren geblazen’ is met de huisbezoeken. “Niemand heeft uitgedokterd hoe dat precies moet. Iedereen moet eraan wennen, ook de klanten”.

Karabulut (foto), die vandaag haar maiden speech hield, pleitte voor betere voorlichting aan uitkeringsgerechtigden over hun rechten en plichten. Aboutaleb zegde toe dat hij de informatiebrochure nog eens tegen het licht houdt, en dat hij daarbij advies inwint van de Bijstandsbond.

Ook beloofde hij dat alle 50.000 klanten van de sociale dienst de brochure krijgen opgestuurd. In het verleden kregen mensen deze folder pas als de controleurs al voor de deur stonden. Een motie van de SP om de huisbezoeken op te schorten tot de informatie op orde is, kreeg geen steun van andere fracties.

Karabulut illustreerde haar zorgen met het voorbeeld van een man met een ernstige hersenaandoening, die zijn baan verloor en een uitkering aanvroeg. De sociale dienst wilde meteen op huisbezoek, maar de man had geen sleutel en de hoofdbewoner was niet thuis. De uitkering werd afgewezen, waardoor de man zonder geld en zonder zorgverzekering kwam te zitten. Hij is in beroep gegaan.

Vorige week hadden verschillende fracties laten weten dat zij zich zorgen maken over de manier waarop de huisbezoeken worden uitgevoerd. PvdA-raadslid Emre Ünver zou hebben gezegd dat hij ‘twijfels’ had over de manier waarop mensen over hun rechten worden geïnformeerd. Hij zou om die reden enkele dagen met de controleurs mee willen lopen.

SCHOUDERKLOPJE
Deze week liet hij echter telefonisch weten dat zijn opmerking verkeerd in de krant was gekomen. Er was geen sprake van twijfels: “ik ben als nieuw raadslid gewoon benieuwd hoe die huisbezoeken in hun werk gaan”. Vandaag steunde hij het beleid van wethouder Aboutaleb volop. Overigens gaat hij komende maand wel nog meelopen met de controleurs.

Maurice Limmen (CDA) oogste hoongelach met zijn protest dat de wethouder zijn partij geen schouderklopje had gegeven. Volgens Limmen dankt Aboutaleb zijn successen aan het feit dat het CDA heeft gezorgd dat er een nieuwe bijstandswet kwam.

In een reactie op de raadsvergadering zei Piet van der Lende van de Bijstandsbond dat hij teleurgesteld was over de afstandelijke manier waarop er wordt gesproken over de gevallen waarin er iets misgaat bij de huisbezoeken. “Dat staat in scherp contrast met de ingrijpende verhalen die je hoort van de mensen waar het om gaat”.

Ook plaatste hij vraagtekens bij de effectiviteit van de controles. “Men vergeet dat er ook zonder huisbezoeken fraude wordt opgespoord. Aanvankelijk is de methode in een deel van de regio’s ingevoerd, maar het percentage afgewezen uitkeringen lag daar nauwelijks hoger dan in de regio’s waar men nog op de oude manier werkte”.

Het onderwerp blijft voorlopig op de agenda staan. Advocaat Robert Peter Kuiper spant een collectief kort geding aan, waarin wordt geëist dat alle huisbezoeken worden stopgezet. De Amsterdamse Ombudsman publiceert eind juni een rapport naar aanleiding van klachten over de huisbezoeken. Ten behoeve van dit rapport is dossieronderzoek verricht en zijn onderzoekers meegelopen met controleurs van de sociale dienst.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier