Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

AA/DG weer actiepartij

6 april 2006 - Na de teleurstellende verkiezingsuitslag moet Amsterdam Anders / De Groenen (AA/DG) weer meer een actieorganisatie worden, zo vertelt Joost Kircz. Voorlopig maakt de organisatie een pas op de plaats, maar “zaterdag zijn we er natuurlijk gewoon bij op de demonstratie tegen het huurbeleid van Dekker”.

Eén van de slachtoffers van de polarisatie bij de afgelopen verkiezingen was de activistische stadspartij AA/DG. Op de verkiezingsavond leek de partij zich nog net in de gemeenteraad te kunnen handhaven, maar later bleek ze toch vijf stemmen tekort te komen. De partij verdween verder uit de stadsdeelraden van Oost, Zeeburg, Westerpark en Oud-West.

Het verlies van de partij kwam hard aan. “Heel veel mensen hebben gezegd, had ik dit maar geweten, dan had ik zeker op jullie gestemd. Daar hebben we nu natuurlijk niets meer aan, maar het is wel heel roerend”, aldus Joost Kircz, raadslid voor de partij in stadsdeel Centrum. “Binnen de partij is er verslagenheid, maar er heerst geen begrafenisstemming. Er is een stemming van: we gaan door”.

De algemene indruk is dat de partij vooral stemmen heeft verloren doordat kiezers zich hebben laten leiden door de landelijke politiek. Er is geopperd dat de verkiezingsposters – waarop lijsttrekker Jupijn Haffmans ondersteboven was afgebeeld – misschien te verwarrend waren, maar niemand gelooft dat dit een serieuze rol heeft gespeeld.

“Sommigen vonden die affiches fantastisch, anderen juist niet, die discussie hou je altijd”, aldus Kircz. “Ik heb inmiddels wel van iemand gehoord dat het een unicum in de parlementaire geschiedenis is om je lijsttrekker ondersteboven op het affiche te zetten”.

Niet overal is AA/DG verdwenen. In Noord en Oud Zuid heeft de partij nog steeds een zetel, in Centrum zelfs twee. “Als je bedenkt dat de SP in stadsdeel Centrum met vijf zetels nieuw is binnengekomen, dan ben ik er best trots op dat we als AA/DG onze twee zetels hebben weten te behouden”.

THATCHER
Eén van de belangrijkste uitdagingen voor de partij is om zichtbaar te blijven op een manier die de stadsdeelpolitiek overstijgt, aldus Kircz. “Dan gaat het voor een deel om de thema’s waar je je op richt. Een thema als bouwen en wonen leent zich bijvoorbeeld goed om wat breder op te pakken”.

Daarnaast moet de partij weer nadrukkelijker gaan actievoeren. “We zijn ontstaan als actie-organisatie, dat moeten we weer nadrukkelijker oppakken”. Veel zal afhangen van hoe het politieke klimaat zich ontwikkelt. “Momenteel is er wel een anti-regering stemming in het land, maar daar ligt helaas niet echt een politieke discussie aan ten grondslag”.

De kansen voor een lokale partij als AA/DG zullen mede afhangen van de landelijke verkiezingen volgend jaar. “Wat zal er gebeuren als Verdonk straks als een soort Margaret Thatcher het land gaat regeren? Of als de PvdA aan de macht komt en vervolgens de teleurstelling toeslaat?”

Eerst is het zaak om de partij als organisatie weer op de rails te krijgen. “Momenteel is iedereen een beetje aan het uithijgen, we hebben een hectische periode achter de rug. We moeten nu even de boel goed structureren”.

Doordat de partij uit de gemeenteraad verdwijnt, verliest ze ook de bijbehorende financiering en ondersteuning. Er zal een nieuwe structuur moeten komen om de activiteiten in de verschillende stadsdelen te coördineren.

Twee medewerkers verliezen hun baan door het wegvallen van de gemeentelijke ondersteuning. “Dat is één van de meest trieste dingen, dat we ontslag voor ze moesten aanvragen bij het CWI. Ze zijn nu druk aan het solliciteren, dus als je nog een organisatie weet die op zoek is naar enthousiaste mensen die goed zijn ingevoerd in de lokale politiek...”

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier