Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

’s Nachts op straat kunst kijken

26 maart 2006 – Verschillende bewoners van de Witte de Withstraat en omgeving hebben een wit kastje met kunst erin achter hun raam staan. “Het doel is om een saaie straat bijzonder te maken”, vertelt initiatiefnemer Mirjam Berloth. “De kastjes zijn verlicht, dus je kan hier tot middernacht gewoon op straat een tentoonstelling bekijken”.

“Je ziet dat mensen op straat blijven staan om de kastjes te bekijken, het wordt heel erg gewaardeerd. Het biedt kunstenaars de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier hun werk te laten zien”. Zij reageren op de omgeving en vaak op een titel voor een tentoonstelling. Vervolgens maken ze iets speciaal voor dit project.

“Ik heb een uitgebreid netwerk van hele goede kunstenaars. Daardoor kunnen we hoogwaardige tentoonstellingen samenstellen”.

Op de website van stadsdeel De Baarsjes wordt de kunst omschreven als ‘leuk, ontroerend en kleurrijk’. Berloth: “De kunst moet geschikt zijn om in het voorbijgaan te bekijken. Het mag geen aanstoot geven, want het hangt in de openbare ruimte, mensen hebben geen keus of ze ernaar willen kijken”.

ALLOCHTOON
Dat is tegelijk ook het enige criterium, naast de kwaliteit natuurlijk. “Soms is het moeilijke kunst, soms ook niet. Meestal stuur ik een mail naar de kunstenaars die ik ken met het thema van de volgende tentoonstelling, dan kunnen ze daar op reageren”.

De huidige tentoonstelling heeft ‘Play’ als thema. Een groot deel van de kunstwerken bestaat uit vrolijke stoffen dieren en voorwerpen, gemaakt door Esty Gertzman van Zooart (zie foto's). “Voor de tentoonstelling heb ik een hele stapel lege kastjes bij haar gebracht. Ik ken haar werk en ik wist zeker dat zij met goede dingen zou komen”. De volgende tentoonstelling heet ‘Park’ en opent op 14 mei.

In een evaluatie van het project is gesuggereerd om tentoonstellingen te maken met allochtone kunstenaars, in de hoop op die manier de allochtone buurtbewoners bij het project te betrekken. “Dat doe ik niet hoor, dat vind ik zo’n raar idee”, zegt Berloth. “Je gaat toch niet een Turkse kunstenaar uitnodigen omdat er toevallig veel Turken in de buurt wonen?”

“De kunstenaars waar ik mee werk komen uit Israel, uit Duitsland, uit Marokko, uit Groningen. Maar ik ga niet specifiek op zoek naar een allochtone kunstenaar. Ik werk met kunstenaars omdat ze goed zijn”.

Dat neemt niet weg dat Berloth het wel degelijk belangrijk vindt om buurtbewoners bij het project te betrekken. Zo worden er ook activiteiten georganiseerd samen met scholen. “Vorig jaar zijn we daar mee begonnen. Ouders en leerkrachten hadden bedacht dat het een leuk idee was om een kunstwandeling te organiseren met de leerlingen op een tijdstip waarop ze eigenlijk sport zouden hebben”.

GALLERIES
“Toen die kinderen kwamen liepen ze te mopperen, omdat ze liever wilden sporten. Maar na een paar etalages begon dat bij te trekken, ze gingen allemaal vragen stellen aan de kunstenaar. En na afloop kwamen ze ons allemaal keurig een hand geven en ‘dank uw wel’ zeggen!”

Voor de komende tentoonstelling zijn bewoners van de benedenwoningen aan de Witte de Withstraat 1-100 uitgenodigd om een kastje achter hun raam te laten plaatsen. “In de rest van de straat zitten allemaal galleries met prachtige etalages, maar dit gedeelte is nog een beetje saai”.

Dat er in de buurt zoveel galleries zitten, is een gevolg van actief beleid van het stadsdeel. Als er panden vrijkomen die niet al te duur zijn, dan wordt er met een subsidie een broedplaats van gemaakt. Men hoopt op deze manier de buurt aantrekkelijker te maken, ook voor bezoekers van buiten het stadsdeel.

Ondertussen werkt Berloth aan een project bij de lokale Wash-O-Matic. “Er komen daar mensen met 128 nationaliteiten de was doen, die zitten daar anderhalf uur te wachten terwijl de was draait”.

Kunstenaar Nina Rave gaat met de klanten praten om spreuken te verzamelen, die dan weer op tegeltjes worden gedrukt. Niet exact Delfts blauw: “Eerder Delfts rood, want de achtergrond zal een rood ruitjespatroon zijn, ontleend aan de zakken waarin mensen de was meenemen”.

Meer informatie

 

 


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier