Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Cadat blogt weer voor de buurt

21 maart 2006 – Nu zijn periode in de deelraad erop zit, gaat internetpionier Mellouki Cadat schrijven voor twee buurtwebsites in Zeeburg. “Internet is ook een medium voor ontmoeting, om sociale cohesie en contacten binnen een wijk te bevorderen”.

Cadat startte zijn politieke weblog in 2001, toen hij op de kandidatenlijst stond voor de stadsdeelraad van Zeeburg. Dat juist hij met dit initiatief kwam, was niet toevallig. “Ik had al veel ervaring met internet, ik was één van de eerste leden van De Digitale Stad”.

Dat het initiatief in Zeeburg van de grond kwam, was ook geen toeval. “Dit was één van de gebieden met het hoogste aandeel internetgebruikers, ook in de relatief arme Indische Buurt. Het lokale bestuur heeft zich sterk gemaakt om het internetgebruik te stimuleren”.

“Het idee was dat je een achterstandsbuurt economisch tot ontwikkeling kan brengen, door met goede internetverbindingen kleine ondernemers en de creatieve klasse aan te trekken. Misschien was het geen toeval dat UPC dit gebied ook als eerste uitkoos om internet via de kabel aan te bieden”.

CARTOONS
Cadat wilde als beginnend raadslid via internet het contact met de wijk onderhouden. “Ik heb mijn blog meteen uitgerust met alles wat er op dat moment mogelijk was op het gebied van interactiviteit. Reageren op berichten, chatten, mensen konden zelfs via een webcam kijken waar ik mee bezig was”.

In 2003 werd hij door het Instituut voor Publiek en Politiek gekozen tot digitaal raadslid van het jaar. “Ten eerste vanwege mijn schrijfstijl. Als migrant kost het me moeite om correct Nederlands te schrijven, daarom houd ik de teksten kort en zakelijk. De jury wist die stijl te waarderen”.

“Een tweede argument voor de jury was dat mijn site het grootste aanbod aan interactieve voorzieningen had”. Als gevolg van de publiciteit steeg het sitebezoek van enkele tientallen naar honderden unieke bezoekers per dag.

Nu de raadsperiode is afgelopen, gaat Cadat schrijven voor de buurtsites Indische Buurt.nl en Zeeburg.nu. “Ik had me eerder al ingezet voor Indische Buurt.nl, in feite was ik een soort Founding Father, maar ik vond het niet zuiver om als buurtbewoner voor deze sites te schrijven terwijl ik tegelijkertijd raadslid was”.

Zeeburg.nu is opgericht door voormalige redactieleden van Indische Buurt.nl, na een conflict over het plaatsen van de Deense Mohammed-cartoons. Cadat kiest er bewust voor om voor beide websites te gaan schrijven.

COHESIE
“Naar mijn mening is ICT niet alleen ICT. Het is ook een medium voor ontmoeting, om sociale cohesie en contacten binnen een wijk te bevorderen. Het is belangrijk om ook over de schutting te kijken”, aldus Cadat.

“Daarbij hoort ook dat je naar elkaar linkt, dat je bezoekers van je site uitnodigt om ook op andere sites te kijken. Mijn stelling is dat je over een paar jaar de sociale cohesie in een wijk kan afmeten aan de links op websites”.

De actieve bezoekers van de buurtsites vormen volgens Cadat nu nog een vrij select gezelschap. Meestal zijn het hoog opgeleide, autochtone jongeren. “Maar zelf ben ik ook aan actieve deelnemer, en ik ben allochtoon en bijna vijftig”.

Daarnaast worden de weblogs regelmatig bezocht door bestuurders, raadsleden, kaderleden van migrantenorganisaties, journalisten en allerlei andere mensen uit de buurt en uit de rest van de stad. “Ik weet bijvoorbeeld dat de stadsdeelwethouders elke ochtend de weblogs checken om signalen uit de buurt op te pikken”.

“Als een onderwerp leeft op de weblogs, dan is dat voor raadsleden soms aanleiding om vragen te stellen. Of bestuurders vragen zelf hun ambtenaren om uit te zoeken wat er aan de hand is”. Een recent voorbeeld dat de gemoederen in Zeeburg bezighoudt is de berichtgeving over de bomenkap in de Javastraat.

In zijn periode als raadslid schrok Cadat er naar eigen zeggen niet voor terug om enig activisme te bedrijven via zijn weblog en andere media, of het nou ging over een plek voor de bloemenstal over over de bestuursstijl in het stadsdeel. “Dat werd me niet altijd in dank afgenomen, ook niet door de collega’s in mijn eigen fractie. Als je je profileert, dan wordt je met argusogen bekeken”.

Cadat.nl, Indische Buurt.nl, Zeeburg.nu

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier