Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Boosheid en bewustwording verhogen opkomst

28 februari 2006 - Inwoners van De Baarsjes maken zich zorgen over hun koopkracht, over de verharding van het maatschappelijk klimaat en over het gebrek aan stageplaatsen. “Te vaak hoor ik stadsdeelpolitici zeggen, ‘daar gaan we niet over’. Dat is te gemakkelijk”, aldus GroenLinks-lijsttrekker Mustapha Laboui.

GroenLinks zit in De Baarsjes in de oppositie. Mocht de partij na de verkiezingen in het college komen, dan is Laboui kandidaat om wethouder te worden.

Afgelopen vrijdag organiseerde hij een drukbezochte verkiezingsbijeenkomst met onder andere Mohamed Rabbae als spreker. “Tijdens zo’n bijeenkomst praten de aanwezigen in vrij algemene termen over wat ze bezighoudt, je gaat in het openbaar niet zo snel over je persoonlijke problemen praten. Maar achteraf komen ze naar je toe en hoor je wat er werkelijk speelt”.

“Veel mensen kunnen niet meer rondkomen, ze raken in de schulden. Ze maken zich grote zorgen over de nieuwe zorgverzekering. De verharding van het maatschappelijke klimaat is ook een onderwerp wat erg leeft. En de toekomst van de kinderen”.

“Leerlingen kunnen nauwelijks een stageplek vinden. Een jongere vertelde dat hij 69 instellingen had bezocht om een stageplek te zoeken. Dat is toch raar, dat een school wel een opleiding aanbiedt maar vervolgens niet zorgt dat de leerlingen ook ergens stage kunnen volgen?”

WONINGISOLATIE
Het stadsdeel heeft geen zeggenschap over de scholen. “Dat klopt, maar dat is geen reden om achterover te leunen. Te vaak hoor ik stadsdeelpolitici zeggen, ‘daar gaan we niet over’. Dat is te gemakkelijk. Je kan gaan praten met scholen, met bedrijven, mensen bij elkaar brengen, zorgen dat ze gaan samenwerken”.

Ook op het gebied van de koopkracht kan het stadsdeel iets betekenen voor de bewoners. “Het stadsdeel moet zorgen dat er voldoende schuldhulpverlening is. Het moet heel zuinig omgaan met de betaalbare woningen die er zijn. Wat mij betreft gaan we ook aan de slag met een project om woningisolatie te subsidiëren. Dat drukt de woonlasten, terwijl het ook nog goed is voor het milieu”.

Hoewel Laboui dus de eigen verantwoordelijkheid van het stadsdeel benadrukt, heeft hij ook kritiek op het beleid van de landelijke overheid. De VVD vindt het maar niks dat GroenLinks landelijke thema’s aansnijdt tijdens de lokale campagne.

Laboui: “Dat kunnen ze wel zeggen, maar we zitten op lokaal niveau wel met de gevolgen van het landelijke beleid. Zo is er onlangs nog ruim een half miljoen bezuinigd op het onderwijs. De hele campagne draait voor een belangrijk deel om de vraag hoe je op lokaal niveau de negatieve gevolgen van het kabinetsbeleid nog een beetje kan opvangen”.

STEMCOMPUTER
GroenLinks voerde in De Baarsjes actie tegen vervuilende auto’s met een parodie op het blowverbod dat het stadsdeel had ingesteld rond het Mercatorplein. “Een leuke actie, kort en krachtig, en het heeft flink wat publiciteit opgeleverd”.

De partij wil echter niet als anti-auto partij te boek staan. “We zijn niet tegen auto’s, wel tegen luchtvervuiling. Mensen willen graag gebruik kunnen maken van hun auto. Tegelijk heb je ook te maken met het belang van een gezonde woonomgeving, met de veiligheid en met ruimtegebrek. Daar moet je een goede balans in zien te vinden”.

Stadsdeel De Baarsjes ondersteunt organisaties die activiteiten organiseren om de opkomst bij de verkiezingen te verhogen. Vooral migrantenorganisaties maken hier op grote schaal gebruik van. Daarnaast kan er op verschillende plaatsen worden geoefend met de stemcomputer.

“De stemcomputer is misschien wel de grootste barrière om te gaan stemmen. Het lijkt misschien simpel, maar zeker voor analfabeten is het niet eenvoudig. Er is een gemeente waar de foto’s van de kandidaten worden getoond bij het stemmen, dat is helemaal geen slecht idee”, aldus Laboui.

Toch zou de opkomst wel eens hoger kunnen uitvallen dan vier jaar geleden. “Migranten zijn boos over de manier waarop er over ze wordt gesproken. Tegelijk worden zij zich steeds meer bewust dat je invloed uit kan oefenen door te gaan stemmen. Het blijft moeilijk te voorspellen, maar met die combinatie van emotie en bewustwording zou het me niets verbazen als er op 7 maart een heel behoorlijke opkomst is in De Baarsjes”.

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier