Back to top

Verkiezingsborden: Huidige partijen niet voortrekken

Stadsdeel Nieuw-West wilde huidige partijen de gelegenheid geven om hun posters op verkiezingsborden te plakken voordat de borden worden geplaatst, maar de burgemeester is het daar niet mee eens. Dat meldt de SP op haar website. Fractievoorzitter Laurens Ivens:

Goed dat de burgemeester het stadsdeel nu op de vingers tikt. In een democratie past het niet als partijen het bestuur gebruiken om zichzelf te laten voortrekken. Elke partij moet gelijkwaardig zijn boodschap kunnen uiten op de verkiezingsborden.

Ivens heeft maandag in een opinieartikel gepleit om helemaal te stoppen met voorbeplakte verkiezingsborden, maar daar ging de burgemeester naar verluidt niet in mee.

11 July 2012 |

Comments

duurzaamheid, infomratie en verkiezingsborden

Duurzame Verkiezingsborden Amsterdam, 1 augustus 2012

Sinds 1999(en ook in mei 2012) heb ik de Amsterdamse Gemeenteraad/stadsdelen)
aangeschreven om te denken aan duurzame verkiezingsborden. Waarom
honderden posters per stad laten drukken per partij, als een kleine 10 tot 60
al voldoende zijn per partij per stad? Ook nieuwe partijen komen dan beter in beeld. De antwoorden tot dit jaar waren interessant terwijl alle partijen het hebben over duurzaamheid is het (bijna)nooit bij de verantwoordelijke wethouders zelf opgekomen om dit middel in te zetten: duidelijker informatie(taak gemeente) over wat er te kiezen valt qua partij en minder papier te misbruiken door voorbeplakte of gedrukte borden te gebruiken. En vaak, ook is het antwoord geweest “dat het nu niet meer zou kunnen” terwijl mijn brieven dus op 20 mei reeds zijn uitgestuurd. In een van de eerdere antwoorden van Guusje ter Horst(PvdA oud-wethouder) stond zelfs dat het plakken, herplakken en het rommelige beeld “van oudsher bij verkiezingen hoort”. Blij dat andere Gemeentes en zeker Stadsdeel Amsterdam Centrum het voortouw nemen voor informatieve, nettere en papierbesparende verkiezingsborden. Dat niets te maken heeft met inzet van vrijwilligers; die zullen hard nodig blijven op ander gebied!

Gonny van Oudenallen, oud gemeenteraadslid en oud tweede kamerlid