Back to top

‘OV-fiets niet geschikt voor toeristen’

In een vergelijkend onderzoek naar leenfietsen velt de ADAC (de Duitse ANWB) een vernietigend oordeel over de OV-fiets in Amsterdam. Samen met Den Haag staat de hoofdstad onderaan de ranglijst van 40 Europese leenfietssystemen. Informatie is alleen in het Nederlands beschikbaar, je kan niet ter plekke een fiets huren zonder je eerst te hebben aangemeld en de fietsen hebben geen vering en versnellingen.

Uit de criteria blijkt dat de ADAC vooral kijkt naar wat toeristen aan de fietsen hebben. Een half jaar geleden bleek uit een onderzoek van de Fietsersbond dat Nederlanders zelf wel heel tevreden zijn: 96% van de gebruikers beveelt de OV-fiets spontaan aan bij vrienden en kennissen. Wel valt er nog wat te verbeteren aan de beschikbaarheid en de kwaliteit van de fietsen.

Het beste systeem uit de test van ADAC is vélo’v in Lyon. In Amsterdam is vaak gediscussieerd over invoering van een vergelijkbaar systeem maar hier is van afgezien omdat er te weinig ruimte is op de stoep voor fietsverhuurstations en omdat Amsterdammers zelf al een fiets hebben. Uitbreiding van de OV-fiets wordt als tussenoplossing gezien. (ADAC-onderzoek via @laurentchambon)

13 July 2012 |