Back to top

Vrijwilligers zetten kunst online voor Wikipedia

In juni gaan vrijwilligers naar Nederlandse musea om foto’s te maken van kunstobjecten. De foto’s worden op internet gezet met een creative commons (CC)-licentie, wat inhoudt dat ze met bronvermelding gratis mogen worden gebruikt. In Amsterdam doen het Tropenmuseum, het Joods Historisch Museum en het Nederlands Instituut voor Mediakunst mee aan het project Wiki Loves Art, dat voortbouwt op initiatieven in New York, Londen en Australië.

Inmiddels staan er op de website Flickr bijna tienduizend foto’s van museumobjecten. Online-encyclopedie Wikipedia komt op deze manier aan illustraties voor artikelen. Tot nog toe lijkt er vooral etnische en klassieke kunst te zijn gefotografeerd. In Nederland doen musea met etnische kunst en volkscultuur mee, maar ook musea met mediakunst en grafische vormgeving.

Musea die meedoen aan het project moeten beschikken over kunstwerken waar geen auteursrecht meer op rust of waarvan het museum zelf de rechten heeft. Daarnaast moeten ze vrijwilligers in de gelegenheid stellen om deze objecten te fotograferen.

De deelnemende musea kunnen er voordeel bij hebben om web 2.0 te gaan, zo voeren de organisatoren aan. Ze kunnen op deze manier nieuw publiek aanboren, hun naamsbekendheid vergroten en de hun omzet doen stijgen. Inmiddels hebben zich in Nederland acht musea aangemeld. “We zijn heel blij met deze aanmeldingen, het is een mooi begin. Maar we zijn nog op zoek naar meer musea die willen meedoen”, laat de organisatie weten.

Op 1 mei start een campagne om vrijwilligers te werven die foto’s van museumobjecten willen maken. Tijdens de maand juni kunnen ze hun foto’s met CC-licentie online zetten. Op 1 september wordt bekendgemaakt wie de mooiste foto heeft gemaakt.

Het Nederlandse project wordt uitgevoerd door Creative Commons Nederland en Wikimedia Nederland in samenwerking met Stichting Museumnacht Amsterdam en Erfgoed Nederland.

Afbeelding: Molded Tile, mid-19th century. Ceramic, underglaze. Brooklyn Museum, Hagop Kevorkian Fund. Foto Katie Chao

20 April 2009 |