Back to top

Silly season in Amsterdam

Schiphol is een zwart gat voor laptops en mensen in Noord geven meer aan goede doelen als ze met hun pinpas kunnen betalen. Het is komkommertijd, dus nieuwsberichten over onderzoeksresultaten moeten met korreltje zout worden genomen.

Onlangs publiceerde de Consumentenbond een onderzoek waaruit blijkt dat Amsterdamse terrassen vaak duurder zijn dan terrassen in andere steden. En bureau Stadspeil voert momenteel een enquête uit over wat mensen aan Amsterdam missen als ze met vakantie zijn.

Voor veel organisaties is de komkommertijd - Britten spreken van silly season - het ideale moment om gratis publiciteit te genereren door onderzoekjes te publiceren. Eerder deze week bijvoorbeeld schreven veel kranten over een onderzoek naar pinbetalingen bij een collecte in Amsterdam Noord voor het Reumafonds.

Het onderzoek was gesponsord door CCV, naar eigen zeggen de marktleider op het gebied van elektronische betaalsystemen. Journalisten hadden dus op hun hoede moeten zijn: CCV zou er enig belang bij kunnen hebben om pinbetalingen als aantrekkelijke optie te presenteren.

Flink wat kranten werden op het verkeerde been gezet door een dubbelzinnige passage in het persbericht van CCV, die suggereerde dat de mogelijkheid om te pinnen voor een substantieel hogere opbrengst had gezorgd.

Uit het oorspronkelijke onderzoek was echter gebleken dat de opbrengst niet verandert als collectanten naast de traditionele collectebus ook een mobiele pinautomaat meenemen. Als er alleen gepind kan worden, blijkt de opbrengst zelfs substantieel lager uit te vallen.

Overigens bleek uit het onderzoek ook dat mensen over het algemeen meer geven aan vrouwelijke collectanten, of ze er nu leuk uitzien of niet. Om de aantrekkelijkheid van de collectanten te meten lieten de onderzoekers 93 mensen hun pasfoto’s beoordelen.

Ongeveer gelijk met het CCV-verhaal maakten de media melding van een onderzoek van het Ponemoninstituut waaruit bleek dat er elke week 750 laptops zoekraken op Schiphol. Het enige Europese vliegveld waar nog meer laptops zoekraken is London Heathrow en op grote Amerikaanse vliegvelden verdwijnen gemiddeld 286 laptops per week, aldus het onderzoek.

Door de onoplettendheid van zakenreizigers zouden ‘mogelijk miljoenen bestanden met gevoelige of vertrouwelijke informatie’ in gevaar zijn, waarschuwt Ponemon.

In dit geval reageerden de media tamelijk assertief. “Dell is erbij gebaat om met zorgwekkende cijfers te schermen. De pc-fabrikant wil hiermee zijn eigen zakelijke producten en diensten ter bescherming van laptops en data promoten. Het bedrijf heeft onderzoeksinstituut Ponemon in de arm genomen om die cijfers aan te leveren en wordt op zijn wenken bediend”, aldus Janneke Scheepers op ZDNet.

Verschillende media meldden dat er volgens Schiphol tijdens het afgelopen kwartaal maar 23 laptops naar gevonden voorwerpen waren gebracht en dat per week op het vliegveld één à twee meldingen van vermiste of gestolen laptops worden gedaan (cijfers ontleend aan de Volkskrant; Webwereld heeft iets andere cijfers).

Uiteraard zullen sommige mensen aangifte doen op hun bestemming in plaats van op Schiphol. Verder heeft Ponemon er bewust voor gekozen om ook laptops die slechts tijdelijk zoek zijn mee te tellen, omdat die ook veiligheidsrisico’s met zich mee zouden brengen.

Dan nog is het verschil tussen enkele tientallen per kwartaal en 750 per week nogal groot, wat de vraag oproept hoe Ponemon aan zijn schatting komt.

Aangezien vliegvelden geen gegevens bijhouden over vermiste laptops hebben de onderzoekers aan medewerkers op de vliegvelden gevraagd om een schatting te maken. Het ligt voor de hand dat zo’n aanpak overdreven resultaten op kan leveren.

Overigens lijken buitenlandse media weinig problemen te hebben gehad met de gegevens van Ponemon.

Foto: N/M/A

5 August 2008 |