Back to top

Palestinatentoontstelling niet antisemitisch

Een zelfverklaarde ‘islamofoob’ is naar de rechter gestapt om de tentoonstelling ‘Palestina 1948’ aan te laten passen. Gisteren verwierp de rechter zijn eis en concludeerde hij dat de tentoonstelling niet antisemitisch is. De eiser gaat mogelijk nog in beroep.

Palestina 1948 vertelt het verhaal van de stichting van Israel vooral vanuit Palestijns perspectief. De tentoonstelling bevat persoonlijke verhalen van mensen die hun huis uit zijn gezet en gedwongen werden om naar vluchtelingenkampen te verhuizen. In veel families worden de oorspronkelijke huissleutels van generatie op generatie doorgegeven als symbool van het recht om terug te keren.

Op 15 maart, twee weken na de opening van de tentoonstelling, publiceerde het Parool een opiniestuk van M.J. waarin hij stelt dat de tentoonstelling een vertekend beeld van de geschiedenis geeft. Hij miste informatie over Arabisch antisemitisme en over de weigering van Arabieren om de kans te grijpen die ze in 1948 zou zijn geboden.

In een reactie voerde directeur Lejo Schenk van het Tropenmuseum aan dat sommige van de vermeend bevooroordeelde teksten in feite gebaseerd waren op verslagen die Israelische strijders hadden geschreven over de steden en dorpen die ze veroverden.

Volgens de advocaat van M.J., J.G.M. Hovius, heeft M.J. geprobeerd om met het Tropenmuseum in discussie te treden, maar ontving hij slechts twee ‘nietszeggende’ brieven. Hij besloot daarom om naar de rechter te stappen met als eis dat het Tropenmuseum ‘prominent melding’ maakt van informatie die een meer evenwichtig beeld geeft. In de huidige vorm zou de tentoonstelling aanzetten tot ‘haat jegens joden’.

Op 21 juli hield de rechter zitting in een kamer van het Tropenmuseum en bezocht hij de tentoonstelling, waarbij beide partijen de gelegenheid kregen om commentaar te geven op de objecten. Volgens Hovius leidde dit tot een ‘uitermate boeiende dialoog’.

Gisteren bepaalde de rechtbank dat er niets mis is met de tentoonstelling. Het Tropenmuseum mag een bepaalde interpretatie van de geschiedenis uitdragen, net zoals M.J. een andere interpretatie mag verdedigen. Het is niet aan de rechter om de inhoud van een tentoonstelling voor te schrijven.

In een eerste reactie zegt Hovius dat de uitspraak niet echt recht lijkt te doen aan de discussie tijdens het bezoek aan de tentoonstelling. Volgens Hovius was er onder meer discussie over een foto van een Palestijnse man voor een muur met de tekst ‘joden zijn Nazi’s’.

In feite is er op de tentoonstelling een foto van een muur met de tekst ‘Paid by USA’ en ‘I did it my way - Sharon’, alsook een davidster die is opgebouwd uit dollartekens. Een foto van een vluchtelingenkamp toont een muur waarop ‘Concentration Camp’ is geschilderd.

M.J.’s opiniestuk over de tentoonstelling was niet zijn eerste publicatie in het Parool. Op 22 februari publiceerde de krant een stuk waarin hij waarschuwde tegen de gevaren van de islam. “In tegenstelling tot Europa’s immorele en irrationele jodenhaat heeft de islamofobie een heel gezonde maatschappelijke functie”, voerde hij aan.

Zolang moslims niet de vrijheid in al haar vormen omarmen “zal ik er mateloos trots op zijn als ik voor islamofoob wordt uitgemaakt”, voegde hij toe.

Tentoonstelling, uitspraak. Afbeelding: Sylvia Sneige toont de sleutels van haar ouderlijk huis in Jeruzalem. Foto Alan Gignoux / Tropenmuseum

8 August 2008 |