’SP en VVD kunnen zetels verliezen door collegedeelname’

16 maart 2018

Partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen gemiddeld 4 tot 8 procent bij de volgende verkiezing, zo blijkt uit onderzoek van het COELO. Gemiddeld is het verlies voor kleine collegepartijen groter dan voor grote collegepartijen, die meer invloed hebben op het beleid.

Uiteraard wordt de verkiezingsuitslag door veel meer factoren beïnvloed dan alleen collegedeelname. Volgens de beschikbare peilingen lijkt in Amsterdam vooral D66, de grootste collegepartij, zetels te gaan verliezen. Voor coalitiegenoten VVD en SP verschilt het beeld per peiling.

De onderzoekers van het COELO vinden het op zich niet erg dat meebesturen zetels kan kosten. Dit past bij een «goed functionerende democratie, waarin regelmatig op vreedzame wijze wisselingen van de macht plaatsvinden». Wel kan het kleine partijen ontmoedigen om mee te besturen.

Het COELO is gespecialiseerd in onderzoek naar lokaal bestuur. Voor het onderzoek naar het effect van collegedeelname zijn gegevens geanalyseerd over ruim 11 duizend partij-gemeente combinaties over de periode 1990–2014. Er zijn verschillende modellen geanalyseerd, waarbij onder andere is gecorrigeerd voor partijgrootte en landelijke gebeurtenissen.

Onderzoek (paywall)

Zie ook Stemwijzer voor Amsterdammers

Bron: nua | Categoriën: Verkiezing