Fietskoeriers Deliveroo gaan actievoeren tegen stukloon

31 oktober 2017

Fietskoeriers van Deliveroo hebben aangekondigd dat ze over twee weken actie gaan voeren op het Museumplein in Amsterdam. Deliveroo wil 2.000 werknemers hun arbeidscontract afnemen en ze aan het werk zetten als schijnzelfstandige, aldus vakbond FNV Riders Union.

«Wij hebben niet de ambitie om als zogenaamd zelfstandig ondernemer op de fiets te zitten en daarom komen wij nu voor onszelf op. Wij willen gewoon werken en geld verdienen», aldus bezorger Daan Dorr vorige maand.

Volgens bestuurder Frederique Zebeda van FNV Jong wil Deliveroo met de nieuwe constructie duizenden euro’s per rider per jaar besparen. «Alle risico’s zijn dan op de bezorgers afgewimpeld en ze worden betaald met het ouderwetse stukloon.» De vakbond vindt dat de fietskoeriers gewoon onder de cao voor het beroepsgoederenvervoer moeten vallen.

Ook in Duitsland komen fietskoeriers in actie en in Londen hebben koeriers met succes gestaakt tegen de invoering van nulurencontracten. Via crowd funding werd een stakingskas gevormd. De Amsterdamse actie staat gepland op dinsdag 14 november.

Bron: nua | Categoriën: Fiets, Vakbond, Werk