‘Partij kan zelf stemproces controleren’

9 september 2012

De voorzitters van de stembureaus zijn dit jaar beter voorbereid dan in 2010, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan. Mochten partijen daar onvoldoende vertrouwen in hebben dan kunnen ze zelf waarnemers sturen naar de stemlokalen. Jan Paternotte (D66) is niet tevreden.

In het verleden heeft de Ombudsman meerdere malen geconstateerd dat er dingen fout gingen in de stembureaus, zo werd niet altijd ingegrepen als mensen samen het stemhokje ingingen. D66 heeft daarover al een aantal keer aan de bel getrokken. Naar aanleiding van nieuwe raadsvragen van Paternotte schrijft de burgemeester dat de voorzitters van stembureaus nu een online cursus volgen met examen, waardoor ze beter voorbereid zijn dan in 2010. Paternotte is hier echter niet tevreden mee:

De onlinecursus op zich is goed. Wij denken alleen niet dat een onlinecursus de beste voorbereiding is voor stembureauvoorzitters. Je kunt moeilijke situaties niet trainen, je kunt niet met elkaar de zaken doorspreken. Zelf heb ik de online cursus gedaan, en vervolgens het examen gemaakt. Daarbij had ik alle vragen over stempassen, volmachten en kiezerspassen fout. Desondanks was ik geslaagd: met 10 van de 30 vragen fout beantwoord.

Paternotte zou graag zien dat er waarnemers komen om toe te zien op het verloop van het stemproces. De burgemeester antwoordt dat het nu al voor iedereen – ‘ook iemand namens een politieke partij’ – mogelijk is om aanwezig te zijn in een stemlokaal en eventuele klachten op te laten nemen in het proces-verbaal. Paternotte ziet deze impliciete uitnodiging echter niet als oplossing:

De gemeente nodigt iedereen uit om waarnemer te zijn. Ik denk echter dat waarnemers van 1 politieke partij het proces niet sterker maken. Veel beter zou het zijn om een keer onafhankelijke waarnemers of onderzoekers aan het werk te zetten om te kijken hoe het gaat. Het feit dat jaar na jaar vrouwen niet zelf hun stem kunnen uitbrengen omdat hun man erop staat mee het stemhokje in te gaan is een serieus probleem.

In het verleden zijn er overigens niet alleen problemen geweest rond het gedrag van kiezers, maar ook waren er voorzitters die xenofobe opmerkingen maakten. De gemeente liet in 2010 weten dat dit soort problemen inmiddels worden ondervangen door een betere screening.

Bron: nua | Categoriën: Geen