Back to top

‘Afsluiten onderdoorgang Rijksmuseum juist gevaarlijk’

Volgens een analyse van de Fietsersbond zitten er fouten in het rapport dat stadsdeel Zuid gebruikt als onderbouwing om de onderdoorgang van het Rijksmuseum af te sluiten voor fietsers. Volgens dat onderzoek brengt een fietsverbod een lichte verbetering van de verkeersveiligheid met zich mee, maar de Fietsersbond concludeert dat het risico op ongelukken hierdoor juist zal toenemen.

Eind april presenteerde stadsdeel Zuid een onderzoek waaruit zou blijken dat het afsluiten van de onderdoorgang iets veiliger is. De coalitiepartijen besloten daarom terug te komen op het besluit dat fietsers na de verbouwing van het museum weer door de onderdoorgang mogen fietsen:

Voor allerlei oplossingen valt wat te zeggen, maar uiteindelijk is dit de meest ideale. Er is duidelijkheid, er ontstaat een prachtige wandelroute en de verkeersveiligheid gaat omhoog.

De Fietsersbond heeft een herberekening gemaakt en concludeert dat het afsluiten van de onderdoorgang de situatie niet 5% veiliger maakt, maar juist 25% onveiliger. Eén van de kritiekpunten is dat de onderzoekers geen rekening houden met het feit dat veel fietsers buiten het ‘plangebied’ de Stadhouderskade zullen kruisen als de onderdoorgang wordt afgesloten, wat ook risico’s meebrengt. Het rapport van het stadsdeel erkent dat risico’s buiten het plangebied niet zijn meegerekend:

De studie beperkt zich tot de kruispunten en wegvakken in de directe omgeving van het Rijksmuseum. Uiteraard kunnen de varianten ook effecten hebben op grotere schaal, en dus op andere locaties in de binnenstad van Amsterdam. Om dit effect goed te kunnen inschatten is echter een beter beeld nodig van de routes van fietsers door de binnenstad. Dit beeld is op dit moment niet beschikbaar.

De stadsdeelraad spreekt volgende week dinsdag over het voornemen van het stadsdeelbestuur om een fietsverbod in te stellen onder het Rijksmuseum. Uiteindelijk neemt het college van b&w de beslissing. De Fietsersbond stelt dat er nu geen enkele reden meer is om terug te komen op het besluit om de onderdoorgang weer open te stellen voor fietsers.

Via Amsterdamize

8 May 2012 |

Comments

Voor fietsers geen onderdoorgang Rijksmuseum

Zucht, zucht. Weer een onderzoek, c.q. bevestiging eigenbelang. De fietser is de automobilist van toen, een gangster, die niet te beroerd is elke voetganger van een zebrapad te fietsen (uitzonderingen zijn er wel eens). Ik fiets al zo'n 65 jaar en ben een fan voor elke kans voor fietsers, maar ben stil aan voor 100% tegen de fietsdoorgang (na vele jaren vóór)...
Om allerlei redenen, maar zeker dus ook doordat de gemiddelde fietser net zo'n hufterig gedrag heeft als de automobilist jaren geleden...
(En nu maar kijken of de locale dorpspolitiek eens een keer de rug recht kan houden... Ik vrees het ergste.)

Henk

Natuurlijk zijn er wel eens

Natuurlijk zijn er wel eens fietsers die zich lomp gedragen. Er zijn ook wel eens toeristen die zich lomp gedragen. Als we uw redenering zouden volgen dan zouden we de onderdoorgang ook moeten afsluiten voor toeristen.

zo lust ik er nog wel een paar

@ Dirkk. Typisch een voorstander ;-) Je argument is pover; de logica is zoek. Feit is dat de gemiddelde fietser niet te beroerd is om zelfs dwars door voetgangers op een zebrapad heen te fietsen. De gemiddelde toerist bij het Rijksmuseum lijkt me niet echt iemand die zich lomp gedraagt. Kortom, de tourist die nietsvermoedend om zich heen kijkt ziet de aanstormende colonne eenmaal in beweging niet, maar eerder het ziekenhuis.
Ik ben (was?) een fan van de fietsersbond, maar hier doen ze me denken aan versleten ANWB-bonden, vakbonden enzo (en principekwesties). Kom op, fietsers zijn, naast egotrippers, toch geen watjes die een metertje of wat nog niet kunnen (om)fietsen in hun 'state of the art techno outfits'?
Nee, laat de onderdoorgang voor de vrije voetganger en relaxt vertoeven (en wij fietsen gewoon er omheen).

Maar nogmaals, de fietser zal wel winnen; de gemiddelde bestuurder zwicht voor elke scheet, zeg maar... Naar mijn bescheiden mening: de jarenlange discussie begint gênant te worden. Ook een fietsersbond zou eens moeten verjongen ;-)

Met groet!, Henk

fietsters er aan onderdoor???

Dag Henk.
Ik ben ook Henk en heb hier al eerder melding gemaakt van mijn ongenoegen over het gezeur over die onderdoorgang.
Ben het volledig met je eens. Zullen we actie gaan voeren om van het Zuiderbad weer een Fietsschool te maken? Om daar wat verkeersmanieren te leren? Zo is het immers begonnen.
En zware straffen voor het in hulpeloze toestand achterlaten van je fiets: voor mensen is dit al geregeld.
En ook straffen voor het zeuren over toeristen op fietsen door Amsterdamse fietsers, die zelf letterlijk geen poot uitsteken.
Oh ja, en een streng rijexamen voor bakfietsmoeders!!!
Vroeger riepen we "Verboden te verbieden". Ik ben nu helemaal om.