Back to top

Vraagtekens bij .amsterdam domein

Op initiatief van de PvdA gaat de gemeente proberen het topleveldomein .amsterdam te verwerven, om bijvoorbeeld domeinnamen als bakkerklaassen.amsterdam uit te kunnen geven. Ze trekt hier vooralsnog maximaal 270.000 euro voor uit. De gemeente heeft een marktanalyse laten maken door bureau Wonka, dat concludeert:

Zowel de voordelen als de nadelen zijn niet heel concreet te duiden, behalve de kosten dan.

De belangrijkste vraag is of het domein aan zal slaan bij gebruikers. Wonka wijst enerzijds op het domein .museum, waar nauwelijks belangstelling voor is (rijks.museum en vangogh.museum zijn nog vrij, annefrank.house.museum is wel in gebruik). Anderzijds is het .eu-domein wel redelijk succesvol, al heeft dit een aantal jaar geduurd en is er nog steeds ‘veel aandacht nodig voor marketing en promotie’. Op dit moment is niet duidelijk of er behoefte is aan .amsterdam domeinen, schrijft Wonka.

Toch adviseert heb bureau om de aanvraag door te zetten, met als belangrijkste argument dat we niet achter mogen blijven bij andere steden. Daarbij waarschuwt het dat de publieke opinie negatief zou kunnen reageren: “Amsterdam zal hierop een goed verhaal moeten hebben om de aanvraag te legitimeren.”

18 March 2012 |