Ramen lappen in West

Nieuws uit Amsterdam publiceert niet-commerciële persberichten over Amsterdam van andere organisaties. De redactie beslist over plaatsing en past eventueel de titel aan. De afzender van het persbericht is verantwoordelijk voor de inhoud van het bericht. RSS-feed hier, twitter hier.
Afzender: 
GroenLinks
Datum persbericht: 
14-2-2012

GroenLinks Tweede Kamerleden Ineke van Gent en Liesbeth van Tongeren zullen komende vrijdag, 17 februari, samen met gemeenteraadslid Tamira Combrink, GroenLinks West fractievoorzitter Sven Meeder en stadsdeel bestuurder Dirk de Jager ramen gaan lappen bij bewoners langs de Ringweg A10 als protest tegen de voorgenomen snelheidsverhoging van het kabinet naar 100 km per uur.

GroenLinks is verbijsterd dat het kabinet bereid is de gezondheid van Amsterdammers op het spel te zetten voor enkele seconden tijdwinst op de A10 West. GroenLinks vindt het onbestaanbaar dat minister Schultz minstens drie van de vijf 80-kmzones wil afschaffen, die omwonenden van snelwegen in de grote steden aan schonere lucht en minder herrie helpen.

Als gevolg van de snelheidsverhogingen zal de luchtkwaliteit langs de A10 West afnemen waar deze de laatste jaren door de snelheidsbeperking juist verbeterd was. De lucht wordt viezer en dat zullen alle omwonenden merken, onder andere aan vuilere ramen. Op de ramen is goed te zien welke viezigheid de longen van de bewoners uiteindelijk bereikt. GroenLinks vindt deze snelheidsverhoging een erg slecht idee en wil met deze actie de bewoners helpen een glashelder signaal aan de minister af te geven dat 80 de max is.

Langs snelwegen in de grote steden worden nog steeds overschrijdingen gemeten van de luchtkwaliteitsnormen. Minister Schultz komt op basis van ingewikkelde rekensommen tot een rooskleuriger beeld, op basis waarvan zij drie van de 80-km zones wil afschaffen. “Minister Schultz verwijt mij dat ik naar luchtmetingen verwijs en baseert zich op haar eigen rekensommen. Dat is de wereld op zijn kop. Ze goochelt volop met cijfers. Maar waar vieze lucht gemeten wordt, is een lagere snelheid op zijn plaats”, zegt Ineke van Gent. Enig lichtpuntje is dat op de A10 West de lagere snelheid tenminste ‘s avonds en ‘s nachts wordt gehandhaafd, maar dit is voor GroenLinks niet genoeg.

14 februari 2012, 21:28 | |