Back to top

App toont je positie op kaart uit 1572

Nelson Ferraz had het coole idee om een iPhone-app te maken die je positie toont op een kaart van Amsterdam uit de 16e eeuw. Het bleek nog lastig om de gps-coördinaten te koppelen aan een handgetekende kaart.

In een email legt Ferraz uit hoe hij op het idee kwam voor de app. “Ik ben een Braziliaan en ik woon in Amsterdam. Als expat ben ik erg nieuwsgierig naar de stad en zijn geschiedenis. Toen ik deze kaart zag, bedacht ik dat het leuk zou zijn om deze te vergelijken met de huidige stad, en het interessante is dat het centrum van Amsterdam de afgelopen 400 jaar niet veel is veranderd!”

Ferraz gebruikte een kaart van Georg Braun, een katholieke geestelijke en kaartenmaker die een verzameling stadskaarten maakte. Waarom juist deze kaart? “Ik ben oudere kaarten tegengekomen, die niet zo gedetailleerd waren als deze; en recentere, die behoorlijk accuraat waren maar die niet de charme hadden van deze kaart”, legt Ferraz uit. Hij voegt eraan toe dat hij openstaat voor suggesties voor andere kaarten.

Gebruik maken van een kaart uit 1572 brengt technische uitdagingen met zich mee. “Het lastige is om de gps-coördinaten te koppelen aan een handgetekende kaart. Het viel me op dat sommige plekken overdreven groot zijn getekend, waarschijnlijk om interessante plekken te benadrukken, zoals de Dam, de Oude Kerk, etc.” Vanwege de vertekening toont de app niet je exacte positie op de kaart.

Download de app hier (gratis). Afbeelding van Wikimedia / Universitätsbibliothek Heidelberg

26 January 2012 |