Meesteropleiding Coupeur in Jan Maijenschool

Nieuws uit Amsterdam publiceert niet-commerciële persberichten over Amsterdam van andere organisaties. De redactie beslist over plaatsing en past eventueel de titel aan. De afzender van het persbericht is verantwoordelijk voor de inhoud van het bericht. RSS-feed hier, twitter hier.
Afzender: 
De Key
Datum persbericht: 
24-11-2010

Woonstichting De Key heeft een huurovereenkomst gesloten met de Meesteropleiding Coupeur voor (een groot deel van) de begane grond van de Jan Maijenschool aan het Jan Maijenplein in West. In Nederland is er een groot tekort aan kostuummakers ‘op hoog niveau’. Na een verbouwing zal de opleiding in februari 2011 haar deuren openen. Stadsdeel West en de gemeente bieden financiële ondersteuning. De studentenhuisvesting op de bovenverdiepingen blijft bestaan.

Talentontwikkeling
De Key verhuurt de begane grond voor een maatschappelijke huurprijs. In het kader van wederkerigheid heeft de Meesteropleiding Coupeur zich contractueel verplicht tot het jaarlijks mede verzorgen van buurtactiviteiten. Zo draagt de opleiding bij aan het ontwikkelen van talent, leefbaarheid en het stimuleren van de buurteconomie. Stadsdeel West verleent subsidie vanuit de wijkaanpak. De gemeente Amsterdam draagt bij aan de opleiding en via Bureau Broedplaatsen aan de verbouwingskosten. Tot slot ontvangt de Meesteropleiding steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) via het programma Kansen voor West.

Buurtactiviteiten
Voor de buurtactiviteiten kan gedacht worden aan:
- speciale cursussen voor allochtone vrouwen om hun vakbekwaamheid als coupeuse verder te ontwikkelen;
- coupeuses uit de buurt die meewerken aan de productie van voorstellingen in Het Muziektheater Amsterdam of de Stadsschouwburg en die vervolgens gezamenlijk bezoeken.

Informatie
Informatie over de opleiding is te vinden op: Facebook en Linked In en vanaf december op www.meesteropleidingcoupeur.nl. De eerste studenten kunnen in februari 2011 met de opleiding starten.

Initiatiefnemers
Initiatiefnemers voor de Meesteropleiding zijn: De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet, Toneelgroep Amsterdam, Het Internationale Danstheater, Stage Entertainment, Mart Visser, Frans Molenaar, Monique Collignon, Iris van Herpen en Jan Taminiau. De initiatiefnemers kunnen op dit moment hun coupeuropdrachten niet op kwalitatief voldoende niveau uitbesteden of geen voldoende geschoolde kandidaten vinden bij vacatures. Ze moeten daarom in sommige gevallen zelfs naar het buitenland uitwijken.

De Key is nog in overleg met een tweede partij, uit het modevak, over de huur van de resterende ruimte op de begane grond van de Jan Maijenschool.

24 november 2010, 22:20 | |