Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Website Rivierenbuurt meest invloedrijk

31 januari 2007 - Rivierenbuurt - Wat is daar aan de hand? is de meest invloedrijke buurtwebsite van Amsterdam, gevolgd door Zeeburg.nu. Dit blijkt uit een onderzoek van Nieuws uit Amsterdam onder ruim vijftig stadsdeelpolitici. De meeste buurtwebsites brengen geen hard nieuws, maar sommige vervullen wel een rol als discussieforum.

In dit artikel:
• Ruim zestig buurtwebsites, meeste brengen geen hard nieuws
• Bezoekers discussiëren over rellen, fietsles en de SP-affaire

Geen lokale democratie zonder onafhankelijke media. In de stadsdelen zijn diverse onafhankelijke websites en weblogs actief, maar worden ze ook gelezen? Nieuws uit Amsterdam vroeg het aan de deelraadsleden en stadsdeelbestuurders. Er hebben 53 politici gereageerd, waarvan bijna een derde zegt nooit een buurtwebsite te bezoeken. Bij iets minder dan de helft is de reden dat er geen actieve sites zijn in het eigen stadsdeel, of dat men deze sites niet kent.

Uit de inventarisatie kwamen 62 buurtwebsites naar voren. Door de bank genomen zijn ze een jaar of drie in de lucht. Uit de reacties van politici komen Rivierenbuurt - Wat is daar aan de hand? en Zeeburg.nu naar voren als meest invloedrijk. Verbaarsjes.nl wordt ook vaak genoemd, maar deze site wordt vaak geraadpleegd vanwege de foto’s en de historische verhalen.

Daarnaast wordt de website Amsterdam Centraal meerdere malen genoemd. Dit is geen buurtwebsite, maar de site heeft wel correspondenten in de verschillende stadsdelen.

De meeste buurtwebsites zijn geen leveranciers van hard nieuws. “We praten iedereen na; de site is meer een doorgeefluik dan nieuwsmaker. Dus scoops hoef je hier (nog) niet te verwachten!” zegt beheerder Henk van de Rivierenbuurt-website bescheiden. Ook Zeeburg.nu neemt veel berichten uit andere media over, maar publiceert daarnaast regelmatig eigen nieuws, bijvoorbeeld in de vorm van een verslag van een vergadering van de deelraad of een ooggetuigenverslag van een incident.

De nieuwe website Wereldbuurt.nl (zie affiche hiernaast) heeft zich op de burgerjournalistiek gestort. Vrijwilligers filmen bijvoorbeeld straatinterviews over actuele thema’s.

Uiteraard heeft iedereen zijn eigen ideeën over wat nieuws is. Voor de beheerder van de website Vrienden van het Beatrixpark was belangrijk nieuws vorig jaar de publicatie van een nestopname van de alexanderparkiet, misschien wel de eerste in Nederland. Voor de Da Costabuurt website was het een onaffe parkrenovatie en het gebrek aan fietspaden langs de Bilderdijkstraat.

Soms pikken de reguliere media verhalen op van de buurtwebsites. Onlangs stond bijvoorbeeld een groot verhaal in het Parool over een actie op de website Mirandabuurt tegen nieuwbouwplannen. Eerder hebben journalisten gereageerd op berichten op websites over bomenkap vanwege de aanleg van de Noord/Zuidlijn, over lichthinder van het WTC-gebouw en over een actie tegen kabelzeppelins die reclame maakten voor de RAI.

Ook de website van de gekraakte Buurtboerderij in Westerpark wordt door journalisten bezocht. “Plaatselijke en landelijke media besteden regelmatig aandacht aan de Buurtboerderij, en snoepen dan vaak even wat info op de site”, aldus webmaster Frans van der Pol.

Andersom vormen de buurtwebsites soms een forum waarop bewoners discussiëren over de manier waarop de reguliere media over hun buurt schrijven. Eind vorig jaar bracht de Volkskrant misstanden bij de SP ZuiderAmstel naar buiten, die er uiteindelijk toe zouden leiden dat de hele fractie werd geroyeerd. Op de Rivierenbuurt-website werd de journalist verweten dat hij mee zou doen aan een hetze tegen de SP-ers en dat hij onzorgvuldig omging met de feiten.

Afgelopen zomer werd op Zeeburg.nu kritiek geleverd op berichtgeving over rellen na een steekpartij in de Indische buurt. Critici vonden dat de berichten het aantal relschoppers overdreven en ten onrechte de indruk wekten dat er hele bevolkingsgroepen tegenover elkaar stonden.

Uiteraard gaan de discussies op de websites niet alleen over de berichtgeving in de reguliere media. Op Zeeburg.nu is bijvoorbeeld een uitgebreide discussie gevoerd over fietslessen voor vrouwen. VVD-raadslid Olav Wagenaar vond het geen overheidstaak om deze te subsidiëren en bood aan om in zijn vrije tijd zelf fietslessen te gaan geven. Uiteindelijk is het plan overigens niet doorgegaan, zo liet hij weten.

Het aanbod van buurtwebsites verschilt nogal per stadsdeel. Fractievoorzitter Coos Hoebe (GroenLinks) zegt dat de websites in de Baarsjes vooral activiteiten aankondigen en nieuws van andere media overnemen. “Bar weinig onafhankelijke podia die bijdragen aan meningsvorming. Ten minste, ik ken ze niet”.

In Noord is het aanbod nog beperkter. Elisabeth Boenders (GroenLinks): “Buurtwebsites gebruik ik niet, want ze zijn er ook niet in Noord, althans geen onderhouden sites voor zover ik weet”.

In Zuidoost zijn ook weinig onafhankelijke buurtwebsites actief, maar dit wordt gecompenseerd door de levendige discussies op weblogs van politici zoals Henk de Boer (CDA), Wim Mos en Mart van de Wiel (beide Leefbaar Zuidoost). Mos: “Ik bezoek bij hoge uitzondering een buurtwebsite als er een issue speelt dat die buurt betreft, in Zuidoost bijvoorbeeld de site van Gein3dorp inzake de kwestie Bal-lorig. Daarentegen bezoek ik de weblogs van individuele politici in Zuidoost in principe dagelijks”.

Zoals met alle discussiesites, is er ook op de buurtwebsites soms ongenoegen over de omgangsvormen. Zo klaagt Henk Dokters van stadsdeelpartij Baas in eigen Buurt op de Rivierenbuurt-website ‘dat men zijn orale wc-pot hier komt legen’. De beheerder van de website reageert dat hij niet 24 uur per dag alle bijdragen kan controleren en dat bezoekers ook hun eigen verantwoordelijkheid hebben.

Marije Cornelissen, raadslid voor GroenLinks en raadsvoorzitter in ZuiderAmstel: “Een tip voor een goede nieuwssite is om wel discussie toe te staan, maar deze discussie intensief te moderaten. Voor politici zou het heel interessant kunnen zijn om met burgers in discussie te gaan over nieuwe ontwikkelingen in het stadsdeel, maar niet als er alleen tendentieuze, beledigende en kortzichtige reacties terugkomen”.

Enkele politici zijn helemaal niet geïnteresseerd in buurtwebsites. Gerard Molewijk (Slotervaart Leefbare Tuinstad): “Persoonlijk gebruik ik geen enkele website. Ik ken ook niemand die dat doet. Het is zeer vermoeiend, tijdrovend en vervelend om steeds weer een eindeloze reeks websites uit te pluizen op ‘nieuws’.”

“Voor het echte, serieuze wijknieuws gebruikt vrijwel iedereen de wijkpers: Westerpost, Amsterdams Stadsblad en De Echo. Daar staat alles mooi overzichtelijk bij elkaar. In dezen is de wijkpers superieur”, aldus Molewijk.

Wat vaker voorkomt, is dat politici niet op de hoogte zijn van buurtwebsites in hun stadsdeel. Kees Visser (Zuid- en Pijpbelangen) gaat zich erin verdiepen: “Wij raadplegen zelden genoemde websites, maar willen dit nader gaan bekijken. Onze informatie komt uit andere bronnen, en het lijkt daarop dan een mooie aanvulling”.

Achtergrond
Profielen van buurtwebsites: door wie worden ze bezocht en wat is het belangrijkste nieuws dat ze hebben gebracht?
Buurtnieuws is hot: Ook reguliere media zoals het Parool en Nu.nl storten zich op het buurtnieuws in Amsterdam

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier