Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Amsterdam is mooi, klein en schattig

27 augustus 2006 – Wie denkt dat Amsterdam een wereldstad is, wordt door de reisgidsen uit de droom geholpen. De stad is vooral mooi, klein en schattig. En tolerant - ondanks een serie hardline burgemeesters en de moord op Theo van Gogh. Die tolerantie kent natuurlijk wel grenzen: het is verboten om op het fietspad te lopen.

Onlangs vroeg HP/De Tijd een aantal schrijvers van reisgidsen naar hun mening over Amsterdam. Nieuws uit Amsterdam wilde ook wel eens weten wat ze over de stad schrijven. We waren met name benieuwd naar drie dingen: waarschuwen ze toeristen om niet op het fietspad te lopen; in hoeverre schrijven ze ook over de buurten buiten het centrum; en wat vinden ze van Amsterdam na de moord op Theo van Gogh.

Verder waren we erg benieuwd naar de gids van Fodor’s, aangezien uit het HP/De Tijd-artikel bleek dat auteur Nicole Chabot het een beetje heeft gehad met Amsterdam. In de gids zelf is daar weinig van te merken; die beschrijft de stad op een vrij neutrale manier (al kan men het niet laten om in herinnering te roepen dat Albert Camus de grachtengordel vergeleek met de cirkels van de hel). Logisch dat men de stad niet afkraakt, zo zou je denken, want anders verkoop je geen reisgidsen.

Maar wil Fodor’s zijn Amsterdamgids wel verkopen? Het boekje is nergens te vinden: niet in serieuze boekwinkels, niet in de Bruna aan de Leidsestraat, niet in de kitcherige toeristenwinkels. “Ik ben bang dat dit zo’n beetje de enige Amsterdamgids is die we niet verkopen”, zo zegt men bij Waterstone’s, waar men inderdaad een indrukwekkende collectie heeft. Verkoopt Fodor’s de gids soms alleen in het buitenland? Een mailtje aan de marketingafdeling heeft vooralsnog geen reactie opgeleverd.

Wie denkt dat Amsterdam een wereldstad is, wordt door de Rough Guide uit de droom geholpen. De stad is ‘verre van cosmopolitisch’, zo stelt de gids. Er zijn weliswaar grote aantallen immigranten uit Suriname, Indonesië, Marokko en Turkije, maar die zijn min of meer onzichtbaar omdat ze bijna allemaal buiten het centrum wonen en werken.

MODEONTWERPERS
“Er is in het centrum een etnische en sociale homogeniteit die in tegenspraak lijkt met alles wat je misschien wel eens gehoord hebt over integratie in Nederland”, aldus de Rough Guide. Er zijn nog meer tegenstellingen: “terwijl Amsterdam beroemd is vanwege zijn tolerantie voor allerlei soorten gedrag (zijn prostitutiebeleid is ook wereldberoemd), zal je niet snel een preutsere en politiek correctere grote stad vinden”.

Voor een deel zou dit te wijten zijn aan het beleid van een serie hardline burgemeesters, die zich stilzwijgend hadden voorgenomen om de stad te veranderen van een ‘ikoon van de tegencultuuur’ in een financieel en zakencentrum. Als onderdeel van dit beleid zijn de kraakpanden in de binnenstad ontruimd en de coffeeshops in het gareel gebracht.

TimeOut is het in grote lijnen wel mee eens met deze analyse, maar wijst er tegelijk op dat het creatieve imago ook economische voordelen oplevert, die worden uitgebuit in de I Amsterdam campagne. “Dus geen zorgen: de stad is vooralsnog niet bereid om zijn rebelse status op te geven”.

Fodor’s roept ook niet echt het beeld op van Amsterdam als wereldstad, zo komen culinaire trends hier wat later op dan elders. Ook voert de gids aan dat Nederlandse modeontwerpers internationaal weliswaar ‘the hottest thing going’ zijn, maar dat hun eigen landgenoten ze niet op waarde weten te schatten (“Van Gogh had hetzelfde probleem” – we zullen maar aannemen dat het hier over Vincent gaat).

FIETSMANDJES
Dit alles betekent natuurlijk niet dat de reisboekenschrijvers een hekel hebben aan Amsterdam. Ze vinden de stad schattig en mooi. “Zonder ook maar een enkel gebouw dat internationaal bekend is, heeft ze een uiterlijk dat Parijs, Londen en zelfs Venetië jaloers maakt”, aldus de Lonely Planet.

Fodor’s vindt de grootte van de stad niet belangrijk. “Hoewel ze veel kleiner is dan Parijs of Rome, valt er even veel te beleven als in steden die vijf keer zo groot zijn”. TimeOut vergelijkt de afmetingen van de stad met die van een poppehuis.

Uiteraard zijn de gidsen onder de indruk van het aantal fietsen – 540.000 volgens TimeOut, volgens Lonely Planet zelfs 600.000. Fodor’s: “Je moet niet raar opkijken als je hele families ziet fietsen, van peuters tot tachtigjarigen, met speciale stoeltjes voor kleine kinderen en fietsmandjes voor honden”.

Toeristen kunnen flink wat ergernis oproepen door als een kip zonder kop over fietspaden te lopen of te fietsen – vooral als ze zich in groepen verplaatsen. In de meeste reisgidsen wordt hier gelukkig enige aandacht aan besteed, al had het wel op een wat meer prominente plek gemogen.

TOTAALPRODUCT
Fodor’s is het duidelijkst: “Als je slingert met je fiets of regelmatig stopt om foto’s te maken, zorg dan dat je uit de buurt blijft van de locals die deze paden gebruiken om op tijd op hun werk en hun afspraken te komen. Het is ook verboten om de fietspaden als voetpad te gebruiken”. Daar hebben we verder niets aan toe te voegen.

Twee jaar geleden verordonneerde het Amsterdamse Toerisme en Congresbureau dat de stadsdelen ontwikkeld moesten worden voor het toerisme. Dit was nodig om de druk op het centrum te verlichten en voor ‘het verder differentiëren van het toeristische totaalproduct Amsterdam’.

Het is natuurlijk mooi als toeristen wat meer te zien krijgen van Amsterdam dan alleen grachten, tulpen en Zonnebloemen. Aan de andere kant zouden Amsterdammers nog raar opkijken als de hele stad opeens door toeristen overspoeld zou worden. Zo’n vaart zal het echter niet lopen: de kans dat toeristen de Javastraat of het Mercatorplein ontdekken lijkt vooralsnog niet zo groot.

Als de reisgidsen schrijven over Amsterdam, dan bedoelen ze vooral de grachtengordel, de Jordaan, en de omgeving van het Museumplein (foto). Vaak wordt de Pijp nog genoemd om een vleugje multicultureel toe te voegen, en het Oostelijk Havengebied vanwege de architectuur. De rest van de stad wordt al snel tot de ‘outer districts’ gerekend, waar je als toerist in principe niet zoveel te zoeken hebt.

BEVOLKINGSGROEPEN
Oost heeft ondanks zijn ‘algemene gebrek aan aantrekkingskracht’ tenminste nog het Tropenmuseum, maar west heeft eigenlijk niets te bieden, aldus de Rough Guide. De Lonely Planet sluit zich hierbij aan. Voor wie perse naar Zuidoost wil, tipt TimeOut het Kwakoefestival.

Niets van dit alles in Fodor’s: deze gids concentreert zich op de hotels, restaurants, winkels en toeristenattracties. Dat Amsterdam ook nog gewoon een stad is, zou je bij het lezen van de gids zomaar over het hoofd kunnen zien. Dit verklaart waarschijnlijk ook dat gids, die drie maanden geleden verscheen, niets meldt over de moord op filmer Theo van Gogh, op 2 november 2004.

De andere gidsen gaan wel serieus in op recente ontwikkelingen in multicultureel Amsterdam. TimeOut geeft een beknopt overzicht van de incidenten van de afgelopen jaren: rellen in Amsterdam West; Marokkaan met mes door agent doodgeschoten op het Mercatorplein; pesterijen in de Diamantbuurt en natuurlijk de moord op Van Gogh.

“Maar”, zo voegt de gids toe, “ondanks de huidige problemen leven de meer dan 170 nationaliteiten waaruit de 740.000 inwoners bestaan het grootste deel van de tijd gelukkig met elkaar samen”.

De Rough Guide (verschenen in juli 2005) voorspelt dat het de minister president nog moeite zal kosten om de spanningen tussen bevolkingsgroepen in toom te houden. De Lonely Planet maakt zich ook enige zorgen, maar blijft optimistisch: “We gokken erop dat de tolerantie, Amsterdam’s belangrijkste bijdrage aan de wereld, op de lange termijn de tegenslagen zal overwinnen”.

Tenslotte nog enkele wetenswaardigheden:
• Amsterdammers zijn een beetje in zichzelf gekeerd, vindt de Rough Guide. “Praat met Amsterdammers over bezoekjes aan andere delen van hun land, en er is een goede kans dat ze je verbijsterd aankijken. Negeer ze”.
• Reisgidsschrijvers zijn gek op onze politie. Rough Guide noemt ze een ‘laid back bunch’, Fodor’s vindt ze ‘cute and cuddly’.
• Amsterdammers klagen graag (TimeOut), bijvoorbeeld over de spoorwegen. Nergens voor nodig: “De rijtuigen zijn modern en schoon, en hoewel veel Nederlanders klagen over vertragingen, rijden de treinen gewoonlijk exact op tijd” (Fodor’s).
• TimeOut heeft het meest zijn best gedaan op de handige zinnetjesrubriek. Lezers leren onder meer de uitdrukking ‘Ik denk dat ik teveel spacecake heb opgegeten’. Onder het kopje scheldwoorden staat de uitdrukking ‘volgescheten palingvel’ – blijkbaar wordt dit gezegd tegen magere personen.
• Fodor’s helpt met de uitspraak. Vahr iss de veh-seh? Ook handig: Hoo-vehl kohst deet? Het ees teh dour!

Fodor’s Amsterdam (tweede editie). Geschreven door Nicole Chabot, Steve Korver, Margaret Kelly en Kim Renfrew. Verschenen in mei 2006.
Lonely Planet Amsterdam City Guide (vijfde editie). Geschreven door Andrew Bender. Verschenen in maart 2006.
The Rough Guide to Amsterdam (achtste editie). Geschreven door Martin Dunford en Phil Lee. Verschenen in juli 2005.
TimeOut Amsterdam (negende editie). Geschreven door Steve Korver e.a. Verschenen in juli 2005.

Zie ook: Auteurs reisgidsen houden van Amsterdam

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier