Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Naar Den Haag?

8 augustus 2006 - Het Parool meldt op gezag van Intermediair dat de volgende Amsterdammers zich beschikbaar hebben gesteld voor een plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen:

• Hester Maij (CDA), momenteel gemeenteraadslid. Naar verluidt is zij kandidaat gesteld door de provinciale partijafdeling, in samenwerking met de christendemocratische vrouwenvereniging. “En verder weet ik niet hoe het gaat met de procedure. Ik hoor het allemaal wel”. [zie update hieronder]
• Joop van Riessen (VVD), oud-hoofdcommissaris.
• Karina Schaapman (PvdA), gemeenteraadslid.

Eerder meldde de krant al dat twee andere Amsterdammers graag naar Den Haag willen:
• Ageeth Telleman (D66), momenteel voorzitter van de Amsterdamse partijafdeling.
• Boris van der Ham (D66), zit al in de Tweede Kamer.

Twee potentiële kandidaten hebben inmiddels laten weten dat ze niet beschikbaar zijn:
• Haci Karacaer (PvdA), was tot voor kort de voorman van de Turkse organisatie Milli Görüs. Hij zou door Wouter Bos benaderd zijn om kandidaat te worden.
• Eddy Terstall (PvdA), regisseur. Zou ook door Bos benaderd zijn. Volgens RTV NH wil Terstall eerst zijn politieke satire Vox Populi afmaken. Hij verwijt ‘beleidsmakers in de filmwereld’ dat hij door hun schuld de film niet tijdig af kon maken om mee te kunnen doen aan de verkiezingen.

UPDATE 9 augustus 2006 – NRC Handelsblad meldt vandaag dat vrijwel alle huidige leden van de VVD-fractie zich opnieuw hebben aangemeld voor de kandidatenlijst. Fractievoorzitter Mark Rutte zou bij te veel mensen in het krijt staan, met als gevolg dat nu de gewenste vernieuwing van de fractie dreigt te mislukken. Uit Amsterdam willen de volgende Kamerleden opnieuw op de lijst:
• Laetitia Griffith. Onlangs verliet ze de Amsterdamse gemeenteraad, nadat er geen wethouderspost beschikbaar was gekomen. Ook nu is haar loyaliteit niet onbegrensd: “De ledenvergadering bepaalt uiteindelijk de definitieve volgorde van de lijst. Als dat is vastgesteld kan ik die plek al dan niet aanvaarden”.
• Anton van Schijndel. Net als de meeste collega’s wil hij doorgaan: “Ik heb nog allerlei dossiers liggen”.

UPDATE 14 augustus 2006 - At5 meldt dat Hester Maij toch niet beschikbaar is voor de Tweede Kamer. In tegenstelling tot eerdere berichten ziet ze hiervan af, omdat ze “als lijsttrekker van het CDA in Amsterdam gekozen is om de belangen in de stad te behartigen”. Ook zou ze om persoonlijke redenen in Amsterdam willen blijven.

UPDATE 15 augustus 2006 - Het CDA heeft vandaag de voordracht bekendgemaakt voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. De lijst bevat twee Amsterdammers:
• Joop Wijn, minister van Economische Zaken. Tot voor kort was hij staatssecretaris van Financiën, maar toen D66 uit het kabinet stapte kwam de plek van minister Laurens-Jan Brinkhorst vrij.
• Karien van Gennip, staatssecretaris van Economische Zaken.

UPDATE 25 augustus 2006 - Vandaag heeft Geert Wilders de kandidatenlijst van zijn Partij voor de Vrijheid bekend gemaakt, met daarop:
• Raymond de Roon, advocaat-generaal bij het gerechtshof
• Hero Brinkman, hardline buurtregisseur bij de politie

UPDATE 6 september 2006 – Inmiddels is er weer nieuwe informatie over kandidaten:
• Anton van Schijndel (VVD) heeft gesprekken gevoerd met de partij EénNL van Marco Pastors en Joost Eerdmans. Hij is ontevreden met zijn 35e plaats op de voorlopige kandidatenlijst van de VVD – volgens de huidige peilingen onvoldoende voor een plek in de Kamer. Ook vindt hij dat de partij te gematigd is over minderheden en Europa en is hij teleurgesteld dat minister Rita Verdonk te weinig een stempel drukt op de partij. Vandaag meldde de Volkskrant dat Van Schijndel door partijleider Mark Rutte op het matje wordt geroepen.
• Voormalig Amsterdams hoofdcommissaris Joop van Riessen, die zichzelf kandidaat had gesteld, is niet geselecteerd. De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg noemde het passeren van Van Riessen in het Parool ‘het meest onaangename deel’ van de kandidatenlijst
• De voorlopige lijst van D66 is sterk op de hoofdstad georiënteerd. Op de tweede plaats staat Ageeth Telleman, de huidige voorzitter van de Amsterdamse partijafdeling. Op de derde plaats staat de Amsterdammer Kajsa Ollongren, momenteel topambtenaar bij Economische Zaken. Het huidige Kamerlid Boris van der Ham moet het voorlopig doen met een zesde plaats, maar hij hoopt zijn positie nog te verbeteren door leden te mobiliseren.
• De SP heeft vijf Amsterdammers en een voormalig Amsterdams raadslid op de voorlopige lijst staan. Het gaat om Harry van Bommel (voormalig raadslid in de hoofdstad), Ewout Irrgang, Ronald van Raak (momenteel Eerste Kamer) en de huidige raadsleden Jasper van Dijk en Sadet Karabulut. Lijstdduwer is de Amsterdamse theoloog, dichter en schrijver Huub Oosterhuis. De lokale partijvoorzitter Laurens Ivens maakt zich geen zorgen over het mogelijke vertrek van twee raadsleden: “Gelukkig hebben we vorig jaar een goede lijst voor de gemeenteraad opgesteld met veel mensen erop die over de benodigde kwaliteiten en enthousiasme beschikken. De gaten die Jasper en Sadet hopelijk zullen achterlaten, zullen we dan ook snel kunnen opvullen met andere gedreven SP-ers”.

UPDATE 6 september 2006 (2) - De VVD heeft Anton van Schijndel uit de fractie gezet en van de lijst afgevoerd.

UPDATE 14 september 2006 – De VVD Amsterdam roept op om de Amsterdamse kandidaten te steunen, want ‘een liberaal Amsterdams geluid in de Tweede Kamer vinden wij erg belangrijk’. Totaal staan er zes Amsterdammers op de lijst: Laetitia Griffith, Wiet de Bruijn, Oswald Schwirtz, Pieter Litjens, Bas Mouton en Anoushka Schut-Welkzijn.

Meer: verkiezingen

 

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier