Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Rivaterrein: strijdbijl begraven

18 februari 2006– Dinsdag 28 februari komen minister Donner en wethouder Stadig in de Baarsjes het startschot geven voor de bouw van de nieuwe Westermoskee, op het terrein waar vroeger de Rivagarage stond. Hiermee komt een eind aan bijna vijftien jaar conflicten, waarbij het stadsdeel serieus van plan is geweest om de ME in te zetten.

Begin jaren negentig liet de Turkse islamitische organisatie Milli Görüs haar oog vallen op het Rivaterrein. Ze kampte met het jaarlijks terugkerende probleem om een ruimte te vinden om de Ramadan te vieren, en bovendien zocht ze een plek om activiteiten voor jongeren te organiseren.

Al snel vond ze stadsdeelvoorzitter Freek Salm tegenover zich. Hij wilde de lokatie gebruiken om dure woningen te bouwen, zodat de buurt een diverser karakter zou krijgen. Daarnaast waarschuwde hij voor het ontstaan van een ‘Turks bolwerk’. Zoals hij het later zou zeggen: “als het fout zou gaan, door de positie van minderheden in dit land, dan wordt dat een bolwerk van fundamentalisten en moeten we daar dus de extremisten bestrijden”.

Milli Görüs staat vooral in Duitsland bekend als een reactionaire organisatie. In Nederland presenteert ze zich juist als organisatie die bruggen wil slaan en de integratie wil stimuleren. Tegenstanders bestempelen haar als wolf in schaapskleren, maar de veiligheidsdienst heeft hier nooit aanwijzingen voor gevonden.

POLITIEASSISTENTIE
In 1994 wilde Milli Görüs het Rivaterrein gebruiken voor de Ramadan, maar het stadsdeel weigerde hiermee in te stemmen. Voorman Üzeyir Kabaktepe reageerde destijds in het Nieuws van de Dag: door de weigering van Salm “zijn we gedoemd ons geloof op straat te vieren. Uit protest doen we dat maar op de stoep van het stadsdeelkantoor”.

Inderdaad verzamelden zich driehonderd Turkse mannen op het Mercatorplein, om vervolgens naar het stadsdeelkantoor te trekken en daar het gebed te verrichten. Kort daarna nam de organisatie een magazijn op het Rivaterrein in gebruik.

Het stadsdeel vroeg om politieassistentie om het gebouw te ontruimen. Commissaris Visser zag de boel escaleren, en besloot daar niet aan mee te werken. “Ik heb meteen spontaan gezegd, dat kan je schudden, dat doen we niet. Het gaat over een bestemmingsplan, dat is een papieren ding”. De commissaris voelde er niets voor om de relatie met de buurt daarvoor op het spel te zetten.

Ondertussen probeerde het stadsdeel de Milli Görüs-aanhang en de overige bewoners tegen elkaar uit te spelen. Na afloop van een inspraakbijeenkomst merkte een stadsdeelbestuurder op dat het jammer was “dat die mensen het achterste van hun tong niet lieten zien”. “Kennelijk kost het hem moeite te geloven dat de plannen van de Turken geen massaal buurtverzet oproepen”, zo concludeerde Het Parool.

IRONIE
Milli Görüs slaagde er wel in zijn achterban te mobiliseren. Duizenden mensen deden mee aan een tweetal demonstraties. Daarnaast werden ruim zestienhonderd handtekeningen verzameld en kwamen aanhangers massaal naar inspraakbijeenkomsten.

Maar ondertussen kwam ook de bemiddeling op gang. Met name allerlei PvdA-ers begonnen aan alle kanten te duwen en te trekken aan het conflict. Uiteindelijk lukte het om een compromis te bereiken waar alle betrokkenen zonder al te veel gezichtsverlies mee akkoord konden gaan.

De ironie is dat de buurtbewoners zich in een later stadium wel tegen de nieuwe moskee gingen verzetten, omdat deze in hun ogen te grootschalig wordt. Dubbel ironisch is dat het verzet werd geleid door Marie-Louise Boel, die zelf eerder als stadsdeelbestuurder bij het conflict betrokken was.

Ook het conflict met de bewoners is met praten, compromissen en een schadevergoeding voor de overlast grotendeels opgelost. Over het laatste conflictpunt – de hoogte van de minaret – heeft een onafhankelijke commissie onlangs de knoop doorgehakt. Eindelijk kan de bouw starten. Hiermee ontstaat een bijzondere invulling van een bijzondere plek, zoals de commissie het formuleerde.

Bron: Flip Lindo (1999), Heilige wijsheid in Amsterdam: Ayasofia, stadsdeel De Baarsjes en de strijd om het Riva-terrein. Het Spinhuis.

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier